Gå til sidens hovedinnhold

Skien må ha nye kuttrunder

SKIEN: Beskjeden fra fungerende rådmann Jan Petter Johansen til formannskapet i Skien er krystallklart. For 2021 må det kuttes minst 30 millioner kroner. Hvis man eventuelt ikke tar av fondsmidler.

Tirsdag hadde formannskapet i Skien både et budsjettseminar samt at man behandlet årsberetning og tertialrapport. Det som er helt gjennomgående er at det politiske miljøet og administrasjonen er veldig usikre på hva som skjer videre i 2020 og i 2021.

Men uansett så mener fungerende rådmann at aktivitetsnivået i Skien er for høyt i forhold til de inntektene som kommunen har.

Nesten konkurs

– I 2012–2013 var vi tilnærmet konkurs. Vi hadde vel 45 millioner kroner, ingen reserver i hele tatt. Da var det rom for at vi kunne gjennomføre endringer og kutt. Så har vi est ut de siste årene. Spørsmålet nå er like mye et psykologisk spørsmål som økonomisk. Ønsker vi å snu det nå, eller skal vi vente til vi er helt blakke igjen, var beskjeden fra Jan Petter Johansen.

Mindre på bok enn man tror

Både Johansen, Jan Terje Olsen fra Høyre og Rolf Erling Andersen fra Ap påpeker at Skien har langt mindre på fond enn det kan se ut til. Ser man i regnskapene så står det over 500 millioner kroner. Men over 300 millioner kroner kan ikke røres, det er pensjonspenger. Dermed er det rundt 200 millioner kroner som politikerne og kommunen eventuelt kan bruke.

30 millioner kroner

Det som nå er signalisert er at minst 30 millioner kroner må kuttes. Men det er ikke sikkert dette gjøres for 2021, til det er usikkerheten for stor for hva som skjer med økonomien i år.

– Det kan hende rådmann foreslår å bruke midler fra fond for 2021, sier rådmann. Som samtidig allerede nå vil starte et arbeid for å kutte budsjettene med inntil ti millioner kroner i år.