Sikrer flere kunstverk for framtida

STADIG FLERE: Tom-Erik Lønnerød i Skien kommune informerer om at stadig flere kunstverk blir digitalisert. Her sammen med et arbeid på rådhuset i Skien som også kan oppleves digitalt.

STADIG FLERE: Tom-Erik Lønnerød i Skien kommune informerer om at stadig flere kunstverk blir digitalisert. Her sammen med et arbeid på rådhuset i Skien som også kan oppleves digitalt.

SKIEN: Digitaliseringen av kommunens kunstsamling har nådd en ny milepæl. - 400 verk er nå digitalisert, og vi jobber kontinuerlig med å registrere nye.

DEL

Det sier Tom-Erik Lønnerød som leder an i det digitale prosjektet til Skien kommune der det handler om å registrere og gjøre tilgjengelig kunstverk hos Digitalt museum. Han har nok å ta av, kommunen har hele 2500 kunstverk - og nye verk kommer til.

Sikkerheten

- Faktisk er 90 prosent av disse kunstverkene plassert i ulike kommunale institusjoner og avdelinger - og dermed er de i praksis tilgjengelig for publikum, forteller Lønnerød. Men på grunn av sikkerheten oppgis det ikke hvor det enkelte kunstverk konkret er å finne, Rådhuset er unntaket.

- Målet med digitaliseringen er naturligvis at vi vil at publikum skal ha en best mulig tilgang til kunstverkene og selvsagt at vi kan informere utførlig.

Ingen verdivurdering

- Er tyveri et problem?

- Nei, det har ikke vært mange tyveri, men det er en risiko som vi tar hensyn til.

- Hvor mye er kunstsamlingen til Skien verdt?

- Det vet jeg ikke og vil heller ikke spekulere i, og vi har heller ikke fortatt en samlet verdivurdering.

Innkjøpsordninger

Kommunens kunstsamling har blant annet sitt utspring i en gave fra Skiens kunstforening i 1965, og dette var kunstverk foreningen hadde mottatt eller kjøpt inn i over 100 år. En rekke kjente kunstnere er representert fra siste halvdel av 1800-tallet og første halvdel av 1900-tallet, inkludert Kai Fjell, Th. Kittelsen, August Cappelen og Erik Werenskiold.

Via kulturrådets innkjøpsordning har også verker fra sentrale samtidskunstnere nådd kommunen.

Innkjøpsordningen for kunst i kommunale bygg er dessuten i bildet, og der settes det av midler i forbindelse med nybygg.

Mål og motiv

Når en går inn på det enkelte verk fra Skiens kunstsamling på Digitalt museum, blir en gitt informasjon om kunstner, tittel, teknikk og materiale, mål, ervervelse, motiv - pluss beskrivelse og betegnelse.

Eksempelvis får en vite at "Kristian hjerteknuser" er skapt av Theodor Kittelsen. Det ble innkjøpt i 1912 fra en utstilling i Skien kunstforening; og det er et olje på lerret med mål "77 x 63 u.r 102 x 88 m.r".


Artikkeltags