Feirer 125 år med opptil en halv million lyttere

SKIEN: En halv million mennesker kan følge feiringen til Skien kirke som er 125 år. Søndag skjer det med et restaurert orgel til nær åtte millioner kroner. - Nye toner ja, og det låter som aldri før.

DEL

Kantor i Skien kirke, Tormod Øvrum, sier det. Sammen med jubileumskomiteen informerer han om det som skal skje førstkommende søndag i kirken.

Grunnen til at så mange som en halv million mennesker kan følge gudstjenesten, i alle fall med ørene, er at NRK P1 sender direkte fra begivenheten.

- Men naturligvis har vi god tro på at folk i Skien og resten av fylket kjenner sin besøkelsestid, uttaler Gunnar Thelin, sekretær i jubilumskomiteen og tidligere sokneprest i kirken. - Det blir 25 år til neste jubileum.

5000 piper i sving

På programmet under selve jubileumsgudstjenesten søndag formiddag står biskop Stein Reinertsen, Skien kantori og et spesielt "ungdomskantori". Biskopen skal selvsagt preke, mens kantoriene står for sangen godt støttet opp av orgelet med de oppussede pipene, 5000 i alt.

Et helt nytt verk, et postludium, av Harald Gullichsen skal oppføres på slutten av gudstjenesten; Gullichsen er tidligere organist i kirken. Nattverd blir det i tillegg, etter at NRK har avsluttet sin sending.

På kvelden kommer orgelet, som gjeninnvies, til sin rett. Da opptrer Dr. Elke Voelker fra Tyskland.

Begynte å synke

- Kirken er utvilsomt et av byens og fylkets signalbygg, med sitt helt unike særpreg, mener Thelin. Som kan fortelle at kirken er bygget på lange pæler som står på leirgrunn - nok ikke helt i overenstemmelse med skriften. Og for en del tiår tilbake fikk bygningen en dramatisk utfordring da grunnvannet ble tappet og tårnseksjonen sank.

- Men det er garantert at kirken vil stå i 250 år.

En enorm betydning

Orgelet i Skien har en lang historie. Det ble innviet 19. desember 1954 og skal da ha vært et av landets største. Bygger var Hilmar Jørgensen, og klangen har blitt verdsatt i årene etterpå og blant annet benyttet i forbindelse med plateinnspillinger.

I en årrekke fungerte orgelet, men til slutt ble slitasjen for stor, og restaureringen startet i april i år. Alle piper og elementer ble tatt ned, renset og restaurert, og den gamle spillepulten ble demontert - nye kom på plass oppe og nede.

- Et godt orgel har en enorm betydning. Hvis en prest ikke helt har dagen under en gudstjeneste vil tonene holde den i gang likevel og sørge for velfungerende ramme, fortelle Thelin med varm entusiasme.

Selveste Martin Luther skal ha kalt orgelet for kirkens andre talerstol.

31. august 1894

Skien kirke ble innviet 31. august 1894. Den er beskrevet som et nygotisk kirkebygg. Kirken har 1400 sitteplasser, er 47 meter lang og har en tårnhøyde på 68 meter.

Arkitekt Hagbarth Martin Schytte-Berg har tegnet kirken. Den har blant annet egenartede glassmalerier. Korets malerier har den oppstandne Kristus sentralt.

Det er laget et omfattende jubileumsprogram de neste månedene. Under Mersmak-festivalen skal det eksempelvis være omvisninger i kirken. Det blir naturligvis en rekke orgelkonserter.

- Hvor mange seremonier det har blitt holdt siden starten i 1894 er det vanskelig å ha nøyaktig oversikt over, men at kirken har en viktig plass i folks liv, er det ingen tvil om, spesielt i forbindelse med sorg, sier Inge Apneseth, leder av jubileumskomiteen.

- På samme tid har ikke prestene lenger den maktposisjon i dag som de hadde tidligere, supplerer Thelin. - Det har blant annet sin årsak i at vårt samfunn har knyttet til seg en ny ideologi, nemlig velferd. Men vi vet, og jeg har selv undersøkt det, at kirkebygg gir en trosmessig identitet.

- Det nyter befolkning godt av.

Les også:

5000 orgelpiper og de stemmer en og en. Nå har de bare 1000 igjen 

Artikkeltags