– Vi ønsker å hjelpe til der vi kan, og vi vet at ishockey er en stor idrett i Ukraina. Derfor vil vi gi et tilbud til flyktningene som kommer til Grenland. Vi skal ha hockeyskole på dagtid, og de som har spilt ishockey tidligere kan også bli med på trening på kvelden. Dette er åpent for både barn og voksne, og vi ønsker å være en trygg havn der mennesker kan møtes i trygge omgivelser, sier styreleder i Skien Ishockey, Karl-Fredrik Sandelin Velle.

– Det er en samlet klubb som står bak dette. Vi ønsker å være en bidragsyter slik at de som kommer hit får en litt lettere hverdag etter tøffe opplevelser i hjemlandet, legger styremedlem Eric Bjørnstad til.

Klubbledelsen har fulgt med på situasjonen i Øst-Europa fra starten, og ble enige om å åpne klubben da de skjønte at det ville komme flyktninger til nærområdet.

– Vi følte vi måtte gjøre noe, og har kontaktet både Porsgrunn og Skien kommune samt Sana som er organisasjonen som huser flyktningene i Porsgrunn. Samarbeidet er opprettet, så nå håper vi at vi kan starte opp tilbudet allerede om noen dager. Helst allerede til torsdag, fortsetter Sandelin Velle.

Tidligere spiller kjemper i Ukraina

Radioen Podolyanyuk spilte for Skien Ishockeyklubb i 2020, før han flyttet hjem til Ukraina. Det at en tidligere spiller har fått krigen på nært hold har gjort inntrykket ekstra sterkt for klubben.

– Man føler jo at krigen er nærmere når en venn og tidligere spiller må bytte ut hockeyutstyret og heller kjempe i krig for landet sitt. Det er tragisk, og ingen skal trenge å oppleve dette. Verken voksne eller barn, sier Bjørnstad.

Ifølge Sandelin Velle har Podolyanyuk forsvart landet fra invasjonene begynte i slutten av februar.

– Vår trener, Filip Nilsson, har hatt noe kontakt med ham, så det er positivt. Vi vet ikke så mye, men har ham i tankene våre. Etter hva vi vet, så har radioen kjempet øst i landet fra starten av krigen, forteller Sandelin Velle.

Tar gjerne imot hjelp

Hele Skien Ishockeyklubb har sagt seg villige til å bidra rundt tilbudet, men de trenger hjelp hvis de skal kunne gi et best mulig tilbud til ukrainerne.

– Vi det at det ligger mye hockeyutstyr som blir lite brukt rundt om i garasjene til folk. Hvis noen ønsker å donere eller låne bort noe utstyr, så er det bare å ta det med til klubbhuset. Vi er også i dialog med vår sponsor XXL, og Skien kommune, så håper vi å få til noe slik at alle har utstyr de kan spille med, forklarer styrelederen.

For å redusere språkbarrieren så håper også hockeyklubben at enkeltpersoner som kan norsk og ukrainsk vil melde seg.

– Etter hva vi hører, så jobber UDI intenst med å kurse tolker som kan de to aktuelle språkene. Hvis det er personer i Grenland som kan hjelpe til med tolketjenester her, så tar vi gjerne imot det også. Vi tar imot all den hjelpen vi kan få, smiler Sandelin Velle.

Bjørnstad og Sandelin Velle har vært i kontakt med UDI og håper og tror at det nyopprettede gratistilbudet vil hjelpe barn og unge på flukt å finne seg raskere til rette i et fremmed land.

– Når de kommer til Norge mottar de et skjema der de fyller ut aktiviteter de er interessert i. Som regel trenger flyktninger litt tid til å få hodet over vann og bearbeidet opplevelsene sine, men når de er klare for det, så skal vi være klare til å ta de imot her i hockeyklubben, avslutter Bjørnstad og Sandelin Velle.