Gjennom de siste 30 år har det pågått en diskusjon om parkeringsplasser i Skien By. Gjennom den siste måneden har denne diskusjonen vært løftet frem gjennom lokalavisene våre. En diskusjon som alle har en mening om, enten den ene eller andre veien. Noen mener de aldri finner parkeringsplasser, mens andre mener de aldri sliter med å finne ledige. Vi har hele 2000 stk, spredt utover hele byen.

Jeg har også lest kommentarfeltene på sosiale medier og fått med meg folks meninger. Det jeg legger mest merke til er at folk sammenligner parkeringsplasser i byen med Herkules kjøpesenter. Herkules er et flott kjøpesenter med mange hyggelige ansatte og butikker. De har mye parkering både i kjelleren og på taket. Den største forskjellen på Herkules, er at de har 1400 plasser samlet, mens i Skien By, med sine 2000 plasser, er spredt utover hele byen.

Skal du parkere i Skien By, finner du billig parkering helt fra Jernbanebrygga og helt opp til Lie. På Jernbanebrygga koster det kr. 30 for en hel dag, det samme gjør det på Marensro (steinkast unna Ibsenhuset). Kantsteinsparkeringer koster kr. 10 pr påbegynte time. Arkaden har første time gratis, Lietorvet har de to første timene gratis. Bygarasjen koster kr. 14 pr time og aldri mer enn kr. 140 for et helt døgn. Ellers er det flere plasser hvor private parkeringsselskap styrer parkeringen, hvor timesprisen ofte ligger på ca. 12 kr. pr påbegynte time. Oppi alle disse parkeringstankene, vet vi at mennesker er vanedyr, vi parkerer gjerne på samme sted som vi alltid har gjort. MEN, dersom du kjører til byen for å finne denne faste plassen din og finner den opptatt, er ikke det det samme som at det ikke finnes flere plasser i byen. Når man først velger å ta med seg bilen til byen, kan det hende du må lete etter en annen plass når din vante er tatt…samt at du må bruke noen få kroner.

Når vi først sammenligner, ønsker jeg å sammenligne med andre byer. En by som ligner på Skien på parkering er Tønsberg, her snakker vi samme antall plasser og priser, ikke særlig forskjell. Der vi ser en stor forskjell, er Oslo. Timesprisen for kommunale kantsteinsparkeringer sentralt i Oslo, er på kr. 77. I større parkeringshus starter timesprisen på kr. 58 (kan være noe lavere, har ikke sjekket alle), mens en dags parkering fort kan variere fra kr. 575 og helt opp til 1000-lappen. Poenget med sammenligningen er å fortelle at vi ikke har det så ille i Skien By.

Hvis man tenker seg litt om, finnes det noen byer i Norge hvor man finner gratis parkering? Nå snakker jeg IKKE om kjøpesentre, men byer. Selv har jeg vokst opp i Stavanger og er såpass gammel at jeg husker myntinnkast maskinene som sto oppstilt foran hver bil i parkeringslommene. Her la man på noen kroner og vred om et timeshjul, hvor man da får vite hvor lenge man kan stå på disse kronene.

Av våre 2000 parkeringsplasser, er jeg sikker på at folk finner en lomme de kan sette bilen i når de kommer til byen. I en by er det heller ikke uvanlig å lete litt, og må man ikke bruke bil, kan man fint gå, sykle, sparkesykle, busse, hoppe og danse til byen.