Gå til sidens hovedinnhold

Skal egge kanalturistene – slusemesterboligen fra 1861 er restaurert

SKIEN: Turistene begynner å dukke fram igjen fra inn- og utland. Da må Telemarkskanalen og tilhørende fasiliteter være på topp, og dermed er slusemesterboligen på Løveid restaurert.

Tirsdag var det visning for pressen, og en stolt restaureringsgjeng, anført av pensjonistene Tor Kjetil Gardåsen og Aamund Beier-Fangen, ledet an.

1,3 millioner

– Vi sendte inn første søknad i 2018, og kom i gang året etter, opplyser Gardåsen. – 1,3 millioner kroner har det kostet, og vi har hatt med snekkere, malere, anleggsgartnere og frivillige.

Det er flere stiftelser som står for det meste av denne summen.

Nøyaktig hvor mange arbeidstimer i alt det er snakk om var ingen helt sikre på, men det ble nevnt at det kunne dreie som om 1700 arbeidstimer.

På innsiden er kjøkkenet tidligere blitt pusset opp.

Vært til ergrelse

– Hva var den utløsende årsaken for denne restaureringen?

– Jeg har ergret meg over forfallet i mange år, og da jeg ble med i Telemarkkanalens venner kom muligheten, svarer Gardåsen. Han og de andre medlemmene er ikke i tvil om at Telemarkskanalen er blant Telemarks fremste turistattraksjoner. De er tydelige på betydningen av at kanalanlegget framstår som ekte.

– Faktisk er målet vårt at dette huset og parkanlegget og hagen framstår like fint om Dalen Hotel, og det vil si at kanalen har et verdig anlegg i hver andre.

– Slik jeg ser det blir historien med dette tilbakeført til omgivelsene.

– Og det er verdt å merke seg at dette framfor alt kan sies å være et tilbud til de som bor i Grenland, påpeker Frida Sviland i Telemarkkanalens venner.

Stedet vil være åpent i båtsesongen.

1861

Slusemesterboligen er plassert på toppen av overkanalen på Løveid sluser og sto ferdig til åpningen av Nordsjø-Skienskanalen i 1861.

Omkring 1960 begynte moderniseringen, og det som omtales som «tilfeldig vedlikehold». På 1980-tallet ble det satt inn isolerglassvinduer og en spesiell kledning, selv om det ble frarådet fra faglig hold.

Telemarkkanalens venner opplyser videre at boligen er blant de første i sveitserstil i vårt distrikt.

Ta vare på

– Under restaureringen er det nærmest boligen selv som har ledet an og gitt føringer på hvordan arbeidet i praksis skulle gjøres, for eksempel når det gjelder innsetting av vinduene, sier Aasmund Beier-Fangen.

– Ikke bare handler dette om turisme og et tilbud til de fastboende i området, dette handler like mye om huset og omgivelsene i seg selv. Vi må lære oss å ta vare på det vi har.