Rekordmange har skaffet seg hund de siste par årene og for mange er det første gang de har en pelskledd kompis i hus. Det er mye nytt på tenke på. Nå som strandsesongen er her vil du kanskje ha med deg hunden ut for å nyte strandlivet. Det er ingenting i veien for dette, men det er ett par ting du bør være klar over. Først og fremst kan det være lurt å sjekke om det er båndtvang på stedet.

Utover dette har Agria Dyreforsikring samlet noen råd til hundeeiere som vil ta med seg hunden på stranda.

1. Hold hunden temperert

Hunder tåler ikke varmen like godt som oss, derfor er det viktig å tenke på at hunden bør få ligge i skyggen der bakken ikke er varm. Det finnes også kjøledekken og kjølematter til hunder å få kjøpt som kan hjelpe.

– Unngå å dra til stranden på den varmeste tiden av døgnet. La hunden bade, vasse eller kjøl den ned ved å forsiktig helle vann på pelsen eller legge et vått håndkle over deler av hunden, råder Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring i en pressemelding.

2. Pass på potene

Hvis du syns sanden er for varm når du går barbeint, så vil det være for varmt for hunden din også. Den kan faktisk få brannsår under potene.

– Tenk også på at det kan være skarpe skjell eller glasskår i sanden eller i vannkanten. Kikk godt etter og ta med førstehjelpsskrin i tilfelle uhellet skulle være ute. Slik kan man selv stoppe blødningen før man eventuelt drar til en veterinær, sier Broholm Einarsen i pressemeldingen.

3. Unngå vannhale og våteskem

Badeglade hunder er dessverre utsatt for å få vannhale, en betennelsestilstand i halen som kan komme om hunden for eksempel har badet for mye.

Dette skjer fordi hunden bruker halen på en annen måte når den svømmer enn det den er vant til. Tilstanden kan også oppstå hos hunder som av ulke årsaker logrer spesielt mye i en periode.

Våteksem, eller hot spot som det også kalles, er et kløende utslett som kan oppstå når huden blir fuktig over tid. Hunden vil ofte klø voldsomt på dette og kan klø på seg store sår.

Dersom din hund starter å klø seg unormalt mye på et bestemt område, bør du forsøke å hindre at den klør seg mer på dette stedet og oppsøke veterinær slik at man kan få roet ned tilstanden så fort som mulig.

For å hindre at våteksem oppstår bør man passe på at hunden ikke er våt eller fuktig i lange perioder av gangen. Når du kommer hjem fra stranden bør du skylle ut saltvannet fra pelsen med lunkent rent vann og tørke hunden ordentlig etterpå.

4 ... og unngå saltforgiftning

Saltforgiftning kan oppstå hos hunder som får i seg store mengder saltvann. Normalt vil hunden ikke drikke for mye saltvann dersom den har tilgang på ferskvann. Noen hunder kan derimot syns at det er gøy å fange bobler eller plask og kan på denne måten ende opp med å få i seg store mengder saltvann.

– Om hunden din syns at dette er morsomt tenker den kanskje ikke på at det smaker salt. Pass derfor på at hunden ikke blir stående og fange bobler, sprut og plask. Ha også alltid med ferskvann som hunden kan drikke og tilby dette jevnlig, forteller Broholm Einarsen i pressemeldingen.

5. Vis hensyn

Ha full kontroll på hunden din når dere er på stranden og husk på at noen er redde eller allergiske for hunder. Det finnes også de som rett og slett bare ikke liker at en ivrig firbeint strandløve spruter sand i solkremen.