Det er ikke lenger fritt fram for fyrverkeri på nyttårsaften i Grenland.

Både Porsgrunn, Bamble og Skien kommune har innført forbud enkelte steder.

- Hensikten er å forebygge risikoen for branner i områder med bebyggelse som er fredet eller vernet, eller områder hvor en brann kan få svært store konsekvenser, opplyser Grenland Brann og Redning.

Forbudssoner

De lokale forskriftene definerer forbudssonene hvor det ikke er tillatt å bruke fyrverkeri, hverken på privat eller offentlig plass. Forskriftene gjelder alltid, også på nyttårsaften.

- Utenfor de angitte forbudssonene er det tillatt med fyrverkeri på nyttårsaften mellom klokka 18.00 til 02.00.

Samtidig oppfordrer brannvesenet til å være forsiktige.

- De siste fem årene har i snitt 12 personer hvert år fått øyeskader etter bruk av fyrverkeri på nyttårsaften. Følger du noen enkle råd legger du til rette for en sikker og skadefri nyttårsfeiring for store og små.

- Bruk vernebriller

Brannsjef i Skien kommune, Ove Stokkeland, forteller til TA at han han forventer en rolig dag på jobben på nyttårsaften, og håper samtidig at folk er varsomme når det kommer til opptenning av fyrverkeri.

- Det er primært skader som er utfordringa knyttet til fyrverkeri på nyttårsaften, så det med å være forsiktig og ikke få skader på hender, fingre og øyne er det som er mest utsatt.

Stokkeland understreker at det viktigste når man bruker fyrverkeri er å lese bruksanvisningen godt.

- Det viktigste med alt fyrverkeri er å lese pakningsvedlegget, og vite hvordan man bruker det. Bruk vernebriller for å beskytte øyne. Det er også viktig å ikke under noen omstendighet prøve å holde noe i hendene i forbindelse med avfyring.

Her er det forbudt med fyrverkeri: