Brannsjef i Skien kommune, Ove Stokkeland, forteller til TA at han han forventer en rolig dag på jobben på nyttårsaften, og håper samtidig at folk er varsomme når det kommer til opptenning av fyrverkeri.

- Det er primært skader som er utfordringa knyttet til fyrverkeri på nyttårsaften, så det med å være forsiktig og ikke få skader på hender, fingre og øyne er det som er mest utsatt.

Stokkeland understreker at det viktigste når man bruker fyrverkeri er å lese bruksanvisningen godt.

- Det viktigste med alt fyrverkeri er å lese pakningsvedlegget, og vite hvordan man bruker det. Bruk vernebriller for å beskytte øyne. Det er også viktig å ikke under noen omstendighet prøve å holde noe i hendene i forbindelse med avfyring.

Brannsjefen tror at de fleste skader i forbindelse med bruk av fyrverkeri, skjer når fyrverkeriet ikke går av som det skal.

- Man tenner på noe, også fyrer det ikke av så raskt som man hadde trodd. Noen går da bort for å se om man tente på lunta ordentlig, og akkurat når man kommer frem så smeller det. Det er helt klart en fare med det.

- Ha en god sikkerhetsavstand etter man har tent lunta. Hvis fyrverkeriet ikke oppfører seg normalt eller ikke avfyres, så la det stå ganske lenge, i hvert fall 30 minutter før man rører det, fjerner det eller gjør noe annet med det.

- Kanskje et godt alternativ

Som TA tidligere har skrevet om, har Skien kommune i likhet med Siljan, innført soner der det ikke er lov å sende opp fyrverkeri. Derfor skal Skien kommune i år som i fjor, sende opp et felles fyrverkeri fra sentrum.

Stokkeland tror fellesfyrverkeriet er et godt tilbud for å få en god og sikker nyttårsaften.

- I sentrumssoner der det er store folkeansamlinger, og kanskje alkohol inne i bildet, så er det offentlige fellesfyrverkeriet kanskje et godt alternativ til at folk skal begynne å fyre opp selv. Der skadene generelt kommer, er jo i forbindelse med tette folkeansamlinger, alkohol og uforsiktighet, forklarer han.

Skal du likevel bruke eget fyrverkeri på nyttårsaften har Brannsjefen følgende oppfordring.

- Tenk på sikkerhet i forhold til personer, at man har et godt underlag, og at man følger veiledningen som står på pakken. Det bør også være en edru, voksen person som tar seg av opptenning. Hvis man ser at fyrverkeriet tar en retning mot bygninger eller andre ting så er det greit å sjekke at ingenting har tatt fyr, avslutter han.

- Kan få fatale konsekvenser

Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt ved Sykehuset Telemark, Geir Jørgen Bekkevold, sier til TA at man i Skien har vært skånet mot alvorlige skader knyttet til fyrverkeri i lang tid. Han håper at den gode trenden fortsetter også denne nyttårsaften.

- Man vet aldri, men vi håper selvfølgelig at det ikke skjer i år heller. Vi håper at alle håndterer fyrverkeri på en forsvarlig måte, slik at man unngår skader og slipper å belaste akuttmottaket mer enn nødvendig, sier han.

Bekkevold forteller at skader på øyne er den vanligste skaden som følge av fyrverkeribruk.

- De vanligste skadene er øyeskader. Alvorlige øyeskader. Det kan endre livet til veldig mange, og jeg håper at man håndterer fyrverkeri på en forsvarlig måte. Konsekvensene kan i verste fall bli fatale, understreker han.

Han er klar på at alle som kommer til akuttmottaket vil få en så god behandling som mulig, men håper samtidig at det ikke blir nødvendig på nyttårsaften.

- Alle som blir lagt inn hos oss får den beste behandlingen vi kan tilby. Vi har et akuttmottak som står klare døgnet rundt for å ta imot de som trenger det, men vi håper at så mange som mulig tar hensyn slik at alle kan få en fin nyttårsfeiring.