Kraftbransjen møtte politikerne: - Voldsomme økonomiske dimensjoner over dette

STØRRELSEN TELLER: Konsernsjefen i Skagerak energi, Knut Barland, var ikke redd for å si det rett ut til politikerne: - Størrelsen betyr mye i vår bransje.

STØRRELSEN TELLER: Konsernsjefen i Skagerak energi, Knut Barland, var ikke redd for å si det rett ut til politikerne: - Størrelsen betyr mye i vår bransje.

Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN: Ledelsen vil at energiselskapene skal slås sammen. Men ønsker de folkevalgte at det skal skje? Problemstillingen svevet over informasjonsmøtet.

DEL

Det fant sted i Ibsenhuset torsdag ettermiddag, og det var åpent for bystyremedlemmer i Skien, Porsgrunn og Bamble.

Bakgrunnen for møtet er at en eierskapsmelding er produsert, og eierne så behovet for å treffes.

- Det er voldsomme økonomiske dimensjoner over dette, uttalte skiensordfører Hedda Foss Five i starten av seansen.

Hun reklamerte forresten for datasenter-planene, for masse kraft kan brukes der.

Bedre enn Agder

På programmet stod "Skageraks historie og utvikling", virksomhetsområdene, finansiell stilling og "En kraftsektor i utvikling". Konsernsjef Knut Barland tok seg av de første.

- Det blåser en forandringens vind over oss - men vi skal være framtidsrettet, forsikret Barland.

Han presenterte en rekke fakta om selskapet, og om hvordan markedet fungerte.

- Og selskapet vårt er mer effektivt enn de fleste, ja mer effektivt enn Agder, uttalte han.

Det skinte tydelig igjennom at han ønsket seg et større selskap, men at de mindre kraftprodusentene ikke alltid hadde det samme syn eller ville slå seg sammen.

Viktig

- Det er viktig for oss politikere og eiere å få mest mulig kunnskap, uttalte Rolf Erling Andersen i Arbeiderpartiet til TA i en pause, han er dessuten nestleder i styret til Skagerak energi.

- Jeg mener vi vet for lite til å kunne si at en fusjon er det rette.

Milliarder av kroner og størrelsen teller

Andersen har tidligere kommet til uttrykk i TA om fusjonsplanene mellom Skagerak energi og Agder energi, og han er av den oppfatning at et sammenslått selskap vil få en verdi på omkring 40 milliarder kroner.

Samtalene om en fusjon har pågått lenge, i fjor uttalte eksempelvis sjefen i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen: – Dersom Agder energi og Skagerak energi slår seg sammen, vil det bli det største integrerte selskapet i Norge. Vi får samtidig et sterkt nummer to-selskap på både kraftproduksjon og nett.

Han var opptatt av innovasjon og effektivitet innenfor kraftproduksjonen, nett og krafthandel.

Bakgrunnen er, ikke overraskende, store strukturendringer og fusjoner i energibransjen. Å være stor og sterk ses på som en fordel.

Sterke selskaper

Rynning-Tønnesen uttalte videre:

– Jeg tror bransjen trenger flere sterke selskaper, og for Statkraft er det en fordel å ha andre selskaper av europeisk kaliber i Norge. Vi vil være sterke, men ikke alene.

– Men skal strukturen endres, så må eierne ville det. Derfor er eierperspektivet viktig i vår bransje...

Fredag skal det være eiermøte i Agder energi i Kristiansand. I dette er ny eierskapsmelding essensielt og veien videre for samtaler mellom Skagerak energi og Agder energi - om den mulige fusjonen. Styrene i selskapene er positive, hva eierne - en av dem Skien kommune - ender på, det vet vi ikke enda.

Artikkeltags