Tallene som denne meningsmålingen viser er så oppsiktsvekkende at TA ba meningsmålingsinstituttet ta en ekstra runde for å kvalitetssikre tallene.

– Vi kan ikke finne noe galt i utvalg, eller vekting. Våre egne beregninger er også kvalitetssikret en ekstra gang. Intervjuene er fordelt på 35 intervjuere og vi kan ikke finne store avvik på noen av dem, forteller Martin Stubban i Sentio.

– Det vi i hvert fall kan fastslå er at Ap er på tur ned på flere målinger nå, også når man ser på landssnittet nasjonalt. Resultatet i skolevalget var heller ikke noe å juble for. På landssnittet har de gått fra 24,0 i august til 23,4 i september. Vi ser også store velgervandringer på venstresiden i denne valgkampen. Ap taper på Telemarksmålingen for eksempel i sum 5000 velgere netto til Sp/SV/MDG/Rødt. Tilsvarende tall i junimålingen var 1500. Det er nok mange av disse som vurderer å stemme på flere parti, og vi vet at det fortsatt er veldig mange som bestemmer seg for parti den siste uka av valgkampen, sier Stubban.

Historisk dårlig

En oppslutning på 23,8 prosent har TA aldri sett i en meningsmåling for Ap i Telemark før. Oppslutningen er på nivå med det Ap får i Vestfold. En valgkrets eller tidligere fylke som Telemark alltid har ligget over. Det er så vidt at det er høyere enn de nasjonale tallene Ap har om dagen.

Tilbakegangen fra TA sin måling i juni er på hele 7,1 prosentpoeng. Målingen viser også det samme som skolevalgresultatet. Selv om Ap ble største parti blant ungdommen i Telemark, ble oppslutningen rundt ni prosentpoeng lavere enn ved valgene i 2019 og 2017.

Man må trolig helt tilbake til valget i 1924 for å finne et valgresultat som er på nivå med denne målingen. Den eneste trøsten Ap trolig kan finne, er at feilmarginen er på 3,7 prosent. Det betyr at den øvre grensen går ved 27,5 prosent.

– Nå må folk gå og stemme

– Jeg vil ikke kalle det et sjokk, men det er en overraskende måling der vi ligger mye lavere enn der vi normalt ligger, ut ifra nasjonale målinger, sier stortingsrepresentant og førstekandidat Terje Lien Aasland.

– Nå må vi mobilisere. Sørge for at de som ønsker en annen retning for Norge, går å stemmer. De må bruke stemmeretten. Er det som det handler om nå, det er å mobilisere folk inn mot valgdagen.

– Den målingen her bør stimulere alle til å bruke stemmeretten. Det er ingen tvil om, lik det ungdommen stemte, så er det sterkt ønske om å få en annen retning for landet.

– Vi har ikke ligget greit på noen som helst måte. Vi har ligget lavt hele tiden og over lang tid. Så det gjelder å ha fokus fram til 13 september. Få ut et større potensial enn det målingen viser.

Også Høyre sliter

Men det er ikke bare Ap som sliter. På denne målingen ligger også Høyre lavt, med en oppslutning på 13,2 prosent. Faktisk så er Frp større enn Høyre på denne målingen, Frp får 14,1 prosent. Frp har også hatt en jevn vekst i oppslutningen i nasjonale målinger. Mens Høyre går tilbake med 3,8 prosentpoeng siden TA sin måling i juni så går Frp fram med 3,7 prosentpoeng.

Men både Mahmoud Farahmand fra Høyre og Bård Hoksrud fra Frp kan puste ut. Begge ser noen få dager før valget ut til å være sikre på å komme inn på Stortinget.

Vi er ikke der vi skal være, men vi har troa på sakene våre og med så store bevegelser så kan det gå fortsatt, sier Mahmoud Farahmand, Høyres stortingskandidat.

– Det sto om 144 000 på nasjonalt plan. Nå styrker vår side seg. Hvis man vil ha Erna som statsminister og meg som representant fra Telemark må man stemme Høyre.

– Borgerlige side styrker seg med 3,7 prosent eller nær 4000 velgere. Sammenlignet med juni er vi opp, og venstresiden ned, avslutter han.

– Dette er perfekt

– 14,1 det er jo perfekt, det er en veldig god måling, sier Bård Hoksrud fra Frp.

Fremskrittspartiets førstekandidat er høyt og lavt og synlig de fleste steder. Ikke minst på sosiale medier er stortingskandidaten særdeles aktiv. Og går dermed mot sin femte periode på Stortinget.

– Det er en god vitamininnsprøytning de siste dagene. Vi har i tillegg pleid å gjøre et litt bedre valg enn meningsmålingene på slutten. Merker også at stemningen er god ute, sier Bård Hoksrud.

Frp gjorde også et godt skolevalg ved de videregående skolene i Telemark.

Historisk godt valg

Senterpartiet ligger an til å gjøre et historisk godt valg. Etter krigen er det EU-valget i 1993 som partiet kan måles med, da fikk de 16,1 prosent. Denne målingen gir partiet den samme oppslutningen, 16,1 prosent. Selv om partiet gikk inn i valgkampen med målinger over 20 prosent, så skal det mye til at partiet kan være misfornøyd over det valgresultatet de trolig vil få førstkommende mandag. Stortingsplassen til Åslaug Sem-Jacobsen ser så langt ut til å være veldig sikker.

Småpartiene styrker seg

Det denne meningsmålingen også viser er at småpartiene styrker seg, mens SV ligger stabilt. SV er størst av de mindre partiene, med en oppslutning på 7,7 prosent. Fram 0,5 prosentpoeng fra målingen i juni.

Både Miljøpartiet og Venstre gjør det langt bedre nå enn før sommeren. Miljøpartiet går fram med tre prosentpoeng til en oppslutning på 5,2 prosent, mens Venstre går fram med to prosentpoeng til en oppslutning på 3,5 prosent.

Rødt og Kristelig Folkeparti får begge to en oppslutning på 5,4 prosent, fram 1,8 prosentpoeng for KrF og 0,5 prosentpoeng for Rødt.