Skal ha skjenket sprit til smågutter før overgrep

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: Da en nå voksen mann gikk i samtaleterapi under rusbehandling, fortalte han for første gang til noen at han var utsatt for flere overgrep for over 10 år siden. Under politiets etterforskning dukket to nye ofre frem, og tirsdag startet rettssaken i Nedre Telemark tingrett.

DEL

En 50 år gammel grenlandsmann er tiltalt for overgrep mot tre gutter som alle var under 16 år da overgrepene skal ha skjedd. Han erkjenner straffskyld for overgrep mot to av de fornærmede, men nekter for å ha begått overgrep mot den ene av guttene. Tiltaleposten som han nekter for er den mest alvorlige og omhandler flere samleier med en gutt som da var tidlig i tenåra.

- RINGTE OVERGRIPEREN

De tre fornærmede er nå voksne og det er godt over 10 år siden forholdene skjedde. Den ene fornærmede som har forklart at han ble utsatt for en rekke overgrep, deriblant flere samleier, fortalte at han aldri hadde fortalt om overgrepene før han hadde samtaleterapi på en rusinstitusjon.

- Da ringte jeg derfra til N.N. (den tiltalte grenlandsmannen) og sa at nå kan du velge, du kan reise til politiet selv og fortelle hva du har gjort, eller så anmelder jeg det, sa den fornærmede mannen.

Da den fornærmede mannen kontaktet politiet, fant politiet etter hvert ut at også to andre gutter (nå voksne menn) var utsatt for overgrep fra den tiltalte. Saken ble politianmeldt i februar i 2013. I løpet av etterforskninga ble saken liggende stille i ett år hos politiet, noe aktor Guro Siljan sa vil få betydning for straffeutmålinga i saken.

- GA OSS SPRIT

De to fornærmede som forklarte seg i Nedre Telemark tingrett tirsdag sa begge at de hadde blitt skjenket fulle på sprit hos den tiltalte, før han hadde forgrepet seg på dem. Og den fornærmede som skal ha blitt utsatt for flest og mest alvorlige overgrep, fortalte at den tiltaltes hjem skulle være et slags avlastningshjem, siden han hadde det problemfylt i barndomshjemmet. Om dette avlastningshjemmet var godkjent av Barnevernet er uklart, men det er på det rene at også Barnevernet hadde vært inne i bildet.

- Jeg har skjønt i ettertid at han brukte de første månedene til å opparbeide seg tillit som en kul kompis eller farsfigur, sa den ene fornærmede.

- Så du stolte på ham, spurte aktor, politiadvokat Guro Siljan.

- Absolutt, svarte han så.

- Hendte det at du sa at du ikke ville være med på dette, spurte Siljan.

- Ja, men han svarte aldri på det. Det er veldig vanskelig for meg at du spør meg om å huske noe, for jeg har brukt hele livet mitt på å prøve å glemme, sa den fornærmede, som sa at den tiltalte hadde hatt mange samleier med ham, men at han ikke kunne tallfeste det.

En annen fornærmet som var utsatt for to overgrep hadde fortrengt det hele, helt til han ble kontaktet av politiet under etterforskninga av denne saken.

- Jeg hadde prøvd å fortrenge det, helt til jeg fikk den telefonen (fra politiet). Jeg har aldri fortalt det til noen, sa den fornærmede mannen, som sa at han hadde fått store problemer på grunn av saken.

- Jeg tør ikke å være alene lenger, sa mannen.

- JEG FIKK SJOKK

En tidligere nabo av den tiltalte fortalte i retten at han fikk sjokk da han hørte om saken. Naboen beskrev den tiltalte som en hyggelig fyr. Det eneste naboen hadde reagert på, var at den tiltalte hadde fortalt at han lot guttene som da var i 12-13-årsalderen drikke alkohol da de var på besøk.

- Jeg synes jo det var litt rart at en voksen mann kunne tillate dette, sa naboen.

Advokatene Vibeke Hein Bæra, Marius Haugstoga og Line Jacobsen Vestengen er bistandsadvokater for de tre fornærmede i saken, mens advokat Jan Erik Granmo forsvarer den tiltalte. Sorenskriver Jahn Mydland administrerer saken, hvor det i utgangspunktet er satt av fire dager. Den tredje fornærmede og den tiltalte skal forklare seg i saken på onsdag.

Artikkeltags