Gå til sidens hovedinnhold

Ridder Sigmund av Telemark

Artikkelen er over 6 år gammel

NOTODDEN: Munnspillguru og ektefødt heddøl, Sigmund Groven (69), ble onsdag utnevnt til Ridder av 1. klasse av den kongelige norske St. Olavs orden.

Ordenstegnet ble på vegne av Hans majestet kong Harald, overrakt Groven i Låvekirken i Heddal av fylkesmann Kari Nordheim-Larsen. Det var Vidar Gundersen, leder av Norsk munnspillforbund, som var forslagsstiller til utnevnelsen og Groven får hedersbetegnelsen ridder for sitt virke som musiker og komponist. Ikke verst for en munnspillvirtuos som niåring kunne lese i et musikkleksikon at «munnspill er et leketøy uten musikalsk verdi».

Folkekjær

Selve utnevnelsen i Låvekirken var et privat arrangement der 80 venner og bekjentskaper til Groven og Gundersen var invitert.

– Dette er en stor dag, en rar dag og en god dag. Jeg er ydmyk for dette er voldsomme greier. Jeg ber fylkesmannen overrekke en stor takk til Hans majestet Kongen for denne overraskende påskjønnelsen. Jeg ble faktisk helt stum da telefonen om dette kom, for jeg er privilegert for å ha fått lov til å drive med det jeg liker aller best, sa Groven etter utnevnelsen.

Fylkesmann Kari Nordheim-Larsen sa i sin tale at Groven var en av Norges fremste personligheter og en folkekjær person som hun virkelig var begeistret for fikk denne utmerkelsen.

Groven er opp gjennom årene blitt et kjent ansikt, ikke bare i Norge, men også i utlandet. Munnspillpioneren Tommy Reilly – som han traff som 14-åring – var hans store forbilde og læremester og det norske folk kjenner Groven gjennom utallige radio- og tv-opptredener, ikke minst med Erik Bye.

Hans mest kjente toner er nok Vårsøg-temaet og Reodor Felgens ballade fra Flåklypa-filmen. Groven har laget over 350 komposisjoner og er tildelt en rekke nasjonale og internasjonale priser. Solokarrieren omfatter det meste fra listeplasseringer i Sør-Korea til opptreden i New York Carnegie Hall. Groven har spilt i de fleste store konserthusene verden over og etter en konsert i Dallas ble han utnevnt til æresborger av Texas.

Beatles-produsent sir George Martin kalte en gang Groven for en av verdens beste i sitt fag.

Munnspillseminar

Den kommende helgen foregår det også et stort munnspillseminar på Notodden. Seminaret starter torsdag og avsluttes med en storkonsert i Telemarksgalleriet på søndag. På seminaret får alle deltakerne mulighet for individuell instruksjon, råd og veiledning. Instruktører er Sigmund Groven, Tore Reppe, Vegard Kjøsnes og Henrik Berger.

På seminarkonserten på søndag er instruktørene hovedaktørene, men de fleste seminardeltakerne skal også delta i et fellesnummer eller som solist.