Gå til sidens hovedinnhold

Setter krav til industrien - nei til deponi

Artikkelen er over 2 år gammel

GARDERMOEN: Etter forslag fra Linn Schistad Camara i Vestfold og Telemark SV, vedtok SV sitt landsmøte å sette større krav til industrien.SV vil at industrien selv tar større ansvar for å gjenvinne og sortere farlig avfall.

– Vi er veldig godt fornøyd med at vi har fått gjennomslag for dette, sier Linn Schistad Camara, Ole Martin Haukland og Vilde Berg-Nilsen.

Et enstemmig landsmøte støttet kravet om å sette større krav til industrien. Et forslag om at Staten skulle overta ansvar for farlig avfall fikk imidlertid ikke flertall.

– Men en tredjedel av landsmøtet støttet oss, det er vi også fornøyd med, sier Camara.

Gammeldagse løsninger

De tre SV-erne mener at diskusjonen som nå går om deponi i Brevik er en diskusjon som i stor grad baserer seg på gammeldagse løsninger.

– Det må være mulig å bruke ny teknologi. Se framover. Deponere farlig avfall på den måten som nå er foreslått er gammeldags. Med vedtaket til SV settes det også større krav til den enkelte bedrift. Det er jo egentlig rart at Kronos Titan ikke har fått denne type krav allerede, sier de tre.

Fallitterklæring

Ingen av de tre tror det vil komme noe deponi i Brevik. Til det mener de den folkelige motstanden er for stor. Men sikre er de ikke.

– Man kan vel ikke være sikker før det endelige vedtak er fattet. Men skulle det komme et deponi vil jo det være en fallitterklæring for Grenland. Men med den massive motstanden som er, vil det overraske meg stort om det blir lagt deponi til Brevik.

Utsettes

Mange hadde regnet med at det skulle komme en avgjørelse fra regjeringen i deponisaken før påske. Men nå har miljøminister Ola Elvestuen satt ned et ekspertutvalg som skal se på saken. Hva dette vil føre til av utsettelse er uklart.