Samler gårdsbutikkene i sentrum

Hilde Anita Kåsa åpner dørene for Hildes gårdsbutikk og gaver  FOTO: ELLEN ESBORG

Hilde Anita Kåsa åpner dørene for Hildes gårdsbutikk og gaver FOTO: ELLEN ESBORG Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

PORSGRUNN: – Det er helt klart et marked for kortreist mat og gårdsmat, sier Hilde Anita Kåsa som åpner dørene for en ny gårdsbutikk i sentrum.

DEL

– Veldig mange handler fra gårdsutsalgene rundt om i fylket, de reiser til Gvarv eller tar en biltur innom et utsalg. Her samler vi mye av det i én butikk, sier Hilde Anita Kåsa.

Torsdag åpner hun Hildes gårdsbutikk og gaver i Storgata. Interessen for hva som skjuler seg bak den rødmalte døra har vært stor, forteller hun, som gleder seg over å endelig kunne fortelle. Kåsa har er ikke ukjent med salgsyrket, og har arbeidserfaring fra nisjemarkedet. Det siste halvåret har hun knyttet kontakter, og nå fyller hun hyllene med lokale råvarer, som hun vet folk vil ha.

– Honning, kling, eplemost, urtesalver, egg, spekemat, geitost, honningkaker, mye mer, sier Kåsa.

Minimarked

Gårdsbutikken vil gjøre som bonden – følge årstidene.

– Jeg er i kontakt med andelsgården på Osebakken, som vil selge grønnsaker. Jordbær blir det helt klart i sommer, og jeg håper at vi etter hvert får noen sitteplasser her slik at folk kan komme innom, smake litt av det vi selger og ta en kaffekopp, sier Kåsa.

Saft, gelé og salver håper hun å selge mye av. Gårdsegg, andeegg og vaktelegg blir det også plass til, og noen «særheter»:

– Blant annet har vi granskuddeddik fra Trøndelag. Vi skal også selge kjøttvarer fra Brubakken i Kragerø, men jeg vil ikke være en konkurrent til slakteren som holder til like borte i gata her. Det blir mye godt fra lokale gårder, og det eneste «moderne» jeg skal selge er cola på boks, smiler hun.

Kåsa regner med å jobbe mye den første tiden, og tror det tar tid før butikken tjener gode penger.

– Jeg er ikke naiv, og vet at det blir tøft i begynnelsen. Men jeg håper å få til noe som blir bra.

Gjenbruk og gårdsmat

Sammen med samboeren har hun skrapet sammen sparepenger, og brukt kreativiteten for å gjøre det meste ut av lokalene som tidligere var et parfymeri. Maling, lim, lakk, og nye bruksområder for striesekker, tapetrester og papir har forvandlet butikken. Kåsa vil også selge små gjenstander som hun lager selv av drivved, og dørskilt, platter og bilder.

I morgen er et halvt års ventetid over.

– Så får vi se om sentrumsfolket er sultne på gårdsmat, sier Kåsa.

Artikkeltags