Lørdag ettermiddag har Meteorologisk institutt sendt ut et farevarsel på gult nivå for mandagen. Da er det nemlig ventet at det kan komme mellom fem og ti centimeter snø i løpet av dagen.

– Det skal ikke komme så forbaska mye, men det kommer nedbør som vi ikke har hatt på en stund. Har vi flaks så kommer en del kanskje som våt sludd, men det blir garantert snø i løpet av natta, sier vakthavende meteorolog Håkon Mjelstad.

– Så vi kan forvente snø på bakken om morgenen?

– Ja, det blir nok hvitt og på småveiene kan det legge seg et lag med snø som blir liggende utover dagen. På hovedveiene vet vi at entreprenørene er veldig flinke til å salte og strø, så det er nok mer usikkert om det kommer så mye at det blir tilfellet på disse veiene, svarer meteorologen.

Sommerdekk? La bilen stå

Farevarselet gjelder fra 01.00 natt til mandag og det er ventet at nedbøren først vil avta ved 20-tiden på kvelden samme dag.

Meteorologisk institutt kommer også med noen anbefalinger til dem som skal ut i trafikken mandag morgen.

– Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, skriver de på sine nettsider.

– Fem centimeter snø er ikke voldsomme mengder. Hvorfor farevarsel?

– Mengdene skremmer ingen, men det er i forhold til samferdsel og konsekvensene det kan få på Østlandet. Noen har vært tidlig ute og fått på sommerdekk og for dem er det nok lurt å la bilen stå. Er det noen som roter det til på europaveiene så vil det få store konsekvenser for flere tusen mennesker, derfor sender vi ut et farevarsel, svarer Mjelstad.

Han legger til at et slikt farevarsel ville vært helt utenkelig å sende ut i for eksempel Finnmark.

– I Finnmark hadde dette farevarselet vært latterlig, men det handler igjen om de mulige konsekvensene og hvor mange som bor i området.

Brannfare

Det har vært lite snø i vinter. I tillegg har det vært lite nedbør.

Nå advarer både brannvesenet og Meteorologisk institutt.

– Med helg og nydelig vær i distriktet ønsker vi å minne på om at det er svært tørt i terrenget, og at det dermed er økt risiko for gress- og skogbrann ved bålbrenning. Om dere fortsatt ønsker å brenne er det fint om dette meldes inn på 33314110, opplyser Sør-Øst 110.

Tidligere denne uka ble det sendt ut gult farevarsel for gress- og lyngbrannfare.

– Det er tørt og vi har hatt veldig lite nedbør. Det ligger gammelt og tørt gress fra i fjor der det ikke ligger snø og det kan fort antennes. Der det er snø er det ikke fare, men der det har vært lite nedbør begynner lyngbrannfaren å bli stor, sier Bente Wahl, meteorolog ved Meteorologisk institutt til TA.

Ingen sommer i sikte

Selv om det kun er mandagen – og mulig mindre mengder natt til tirsdag – med nedbør som kommer så er det ingenting som tyder på at vi vil få høye temperaturer med det første.

– Det blir en kjølig uke vi skal inn ifra og med mandag. Det er ingenting som tyder på at det blir mer vårlig med det første. Derimot ser det ut til å bli noe kjøligere til uka, sier meteorologen.

Han forklarer at vi i det minste ut neste uke vil ha nattefrost, mens det kan være lyspunkter fra og med mandagen deretter igjen.

– Men prognosene jeg sitter med er ikke veldig gode til å beregne lang tid framover, derfor er det litt vanskelig å si hvordan været blir akkurat da.