Mistet livet da hun ville berge andre – nå er hun tildelt Carnegies gullmedalje

HEDRET: Gunhild Egenæs (innfelt) ble mandag hedret med Carnegies gullmedalje post mortem.

HEDRET: Gunhild Egenæs (innfelt) ble mandag hedret med Carnegies gullmedalje post mortem. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

BØ: 12. oktober døde Gunhild Egenæs i sitt forsøk på å redde to elever fra drukningsdøden. Mandag ble hun hedret med Carnegies gullmedalje post mortem.

DEL

– Hun tenkte alltid på andre og aldri på seg selv. Selv om hun var syk, trøtt eller sliten så stilte hun opp for andre. Slik var hun bestandig, sier Gunhild Egenæs' ektemann Mohammed Khair Bashir Enayeh til TA.

Mandag mottok han Carnegies gullmedalje post mortem på vegne av Gunhild for hennes innsats den skjebnesvangre torsdagen i oktober.

Medaljen utdeles for den mest fortjenestefulle redningsutøvelse hvor det er særlig stor risiko for eget liv, eller flere reddes under vanskelige forhold.

Sjelden heder

Egenæs (53) tok med seg en gjeng fra voksenopplæringen på hyttetur. Da båten de seks satt i tok inn vann, gikk det galt. Tre av elevene og Gunhild klarte imidlertid å ta seg til land, men da hun oppdaget at det manglet to personer, svømte hun ut igjen for å redde dem.

LES OGSÅ: Skal ha gjennomgang av Seljord-drukningen

– To uavhengige personer skal ha kontakta Carnegie heltefond. I tillegg hadde de fått med seg heltedåden i media. At noen får gullmedalje er veldig sjelden og at det er post mortem er enda mer sjelden, sier ordfører Olav Kasland, som delte ut medaljen på mandag kveld.

– Her var det følelser i n'te potens. Jeg skulle gjerne ha latt være å dele ut medaljen på dette viset, men det er en stor ære å få en slik medalje og det sier noe om det Gunhild har gjort, sier ordføreren.

– Betyr mye

– Jeg setter veldig pris på at de har sendt denne medaljen. Det betyr veldig mye for meg, sier Mohammed Khair Bashir Enayeh.

– Jeg mistet kona mi og er veldig lei meg. Hun var alltid snill både med nordmenn og flyktninger. Det betyr veldig mye for meg at hun har fått medaljen, sier Enayeh til TA.

Foruten Egenæs mistet også Aslan Mohamed Omer (19) og Mohammed Mahmoud Abdi (20) livet denne oktoberdagen.

Artikkeltags