Gå til sidens hovedinnhold

Valgte Nav i Vest-Telemark, men tordna mot samarbeidsforholdet

Artikkelen er over 2 år gammel

SELJORD: Det var knyttet stor spenning til om Seljord ville gå til det nye Nav-kontoret i Bø eller på Dalen. Etter en lang og god debatt var alle unntatt én enige om at Vest-Telemark var veien å gå.

– En del av våre Nav-brukere får uten tvil et bedre og bredere tilbud om de får en del av sine tjenester i Bø istedenfor på Dalen. Spørsmålet er om vi skal pålegge disse stakkarene en vanskeligere og mer strevsom hverdag for å redde samarbeidsklimaet i Vest-Telemarkrådet, tordnet varaordfører Jon Svartdal (H) fra talerstolen under torsdagens kommunestyremøte i Seljord.

Eksordfører Svartdal var en av flere som mente at Seljord har fått lite igjen for samarbeidet i Vest-Telemarkrådet opp igjennom årene. Varaordføreren pekte også på at Dalen var et dårlig sted å legge et felles Nav-kontor med tanke på infrastruktur.

– Valget er tatt ut fra et følelsesmessig fordelingsprinsipp, sa han, men stemte allikevel for en lokalisering på Dalen for Vest-Telemarks del.

Kjølig samarbeidsklima

I forkant ble valget av et felles Nav-kontor vinklet som om et viktig symbolsk valg i forhold til samarbeidet i vest. Til slutt var det kun Frps Mogens Iversen som stemte for å samarbeide med Bø, men følelsen mange sitter igjen med etter møtet er at det er at samarbeidsklimaet mellom Seljord og de fem andre i vest synes kjølig, for å si det mildt.

– Det virker på meg som om Seljord blir sett på som en trussel mot de andre kommunene i Vest-Telemark. Seljord er store nok og må ikke bli større. Dette har vært en utbredt holdning siden Seljord fikk Dyrsku'n av en svenske i 1866, sa blant annet Svartdal.

Senterpartiets Henry Mæland mente den lange veien fra Seljord til Dalen styrket argumentet for at brukerne i Seljord kan få de fleste av sine tjenester lokalt. Som kjent vil de lokale Nav-filialene fremdeles ha åpne dører, men fagkompetansen samles ett sted.

Samarbeid skal diskuteres mer

Omsider valgte altså politikerne å vedta at et felles Nav-kontor skulle ligge i Vest-Telemark, men spesifiserte ikke at det skulle være på Dalen. De gjorde også et tilleggsvedtak om at de skulle ta opp tråden og diskutere nåværende og framtidig samarbeid med Vest-Telemarkrådet.

– Jeg tror nok samtlige seks ordførere i Vest-Telemark føler at samarbeidet oss imellom er godt. Det kan kanskje oppfattes utad som om vi krangler en del, men det gir nok et feil bilde av situasjonen, konkluderer ordfører Halfdan Haugan (Ap).