Eivind Bjørke og Nina Fåne er småbarnsforeldre som denne uka kan markere sitt åttende år i Norheimvegen. Nå er framtida mye lysere for store og små på Svenseid.
Tirsdag kveld kom det formelle vedtaket i Nome kommunestyre: Barnehagen i bygda blir renovert og satt i en helt annen standard, men det ble noe mer enn et rent plankevedtak.
Først kom det et utsettelsesforslag fra Høyre som falt mot to stemmer, og deretter var det var bare Høyre som gikk imot forslaget om oppgradering av det eksisterende bygget, som ble vedtatt i formannskapet.
Flere kan komme etter
Det har kommet noen med flyttelasset fra Bø allerede, men nå kan den strømmen bli langt større. De regner på det og kommer til rundt ti, så langt.
– Nå kan flere komme etter. Dette kan bli et stort vekstområde for Nome kommune med de fine tomtene som står på Bergeåsen.
– Det er som vi bøheringer sier. Det er samme hvor vi bor, bare vi kan se Lifjell og her har vi knallutsikt til Lifjell, slår Nina fast.
Her har de også armslag og godt med plass til nærmeste nabo.
– Det har vært deilig under koronatiden.
Flyttet på grunn av jobb
Men det er strengt bare Nina som kommer fra Bø. Eivind havnet i området på grunn av jobb, men også hallingdølen trives på Svenseid og i Telemark.
De ønsket å bo i Bø, men det viste seg å være vanskelig.
– Vi var på visninger i ett år. Men det var et høyt prisnivå, og vi var egentlig aldri fornøyd. Vi følte at de husene vi så på hadde en dårlig standard til den prisen som ble fastsatt.
Så bestemte de seg for Svenseid.
– Her fant vi en rimelig tomt og kunne bygge et nytt hus til under brukt pris i Bø. Så da gjorde vi det, forteller de. Og nå har de bodd her i åtte år.
– Her er det gunstig å bo på grunn av prisnivået og kort reisevei, forklarer de.
Eivind jobber i Bø og Nina på Ulefoss.
– Så det er praktisk for oss, selv om jeg akkurat nå studerer på Universitet i Sør-Norge i Bø, forteller hun.
Og ikke minst er det kort vei til barnehagen, de er nærmeste nabo på høyre side i Norheimvegen.
Men en ferdig oppusset barnehage rekker de ikke å få gleden av.
– Det blir knallbra, men ikke noe vi får være med på. Sistemann er ferdig til sommeren. Det er fint å ha bidratt i denne prosessen. Det har vært mye jobb, men det er moro når det gir resultater, forteller hun.
Nina Fåne var som kjent en av fire som stod bak aksjonsgruppa sammen med Dan Norheim, Hans Kristian Lahus og Bård Hermansen, men hun vil nødig stikke seg fram i avisa igjen. Litt overtalelse må til.
Aksjonsgruppa organiserte befaring og folkemøte.
– Vi er veldig takknemlig for at vi ble hørt, og ikke minst at politikerne kom på fritida for å høre vårt synspunkt. Det har vært en ryddig og god prosess underveis.
Det ble også et folkemøte med mye saklige argumenter.
– Det var vi bevisste på, vi skulle ikke ha piggene ute, men ha en god tone. Det syntes jeg vi lyktes med.
Dårlig standard
Det er for lengst slått fast at barnehagen på Svenseid er langt unna standarden en barnehage bør ha. Men at det har kommet fram i lyset skal Nina ha litt av æren for.
– Jeg var med i samarbeidsutvalget i seks år. De ansatte klaget på dårlig luft, det var mugg i kjøkkengulvet. Det er et bygg med mange år bak seg i bruk med dårlige vinduer og kalde golv.
Hun inviterte ordføreren til å komme på befaring.
– Vi ønsket å pusse opp, og vi gikk noen runder, men vi hadde ikke stor tro på at de kom til å gjøre noe.
Desto større ble sjokket da kommunedirektør Rune Engehult foreslo å rive bygget for å erstatte det med en modulbarnehage.
– Da ble vi satt ut. Vi hadde ikke sett den komme, og måtte finne på noe.
Men bygdefolkets kamp ble kronet med seier. Det er de glade for, barnehagen som institusjon betyr mye for samholdet på Svenseid.
– Via barnehagen ble vi godt kjent med mange i bygda som innflyttere. Det er vi glade for at andre også får nytte av i åra framover.
Ønsket kjøp av moduler
Debatten i kommunestyret startet med at Vidar Jørgensen fra Utdanningsforbundet fikk anledning til å uttrykke sin bekymring.
Den bekymringen gikk først og fremst på at behovet for en oppgradering ikke ville ta vare på andre hensyn som vil gi en framtidsrettet barnehage med faglige vurdering.
Innspillet fra Utdanningsforbundet ble sendt til medlemmene i kommunestyret og viste omfanget og manglene.
Egil Stokken argumenterte for at det var umulig å vite hvor mye det ville koste å pusse opp og mente at det ville være useriøst, men fikk bare sin partifelles stemme. Han gikk for moduler, men med mulighet for kjøp. Det store flertallet ønsket en oppgradering, selv om det kan ende med at sluttsummen til sist blir høyere.