Gå til sidens hovedinnhold

Sannidølen vil ut i Europa

TELEMARK: Hogne Findal Skar er den eneste telemarkingen som hevder seg på seniornivå i skiskyting. 24-åringen har to femteplasseringer i norgescupen, og har en ambisjon om å komme seg ut i Europa etter hvert.

Hogne legger ikke skjul på at han har lyst til å prestere så bra at det kan bli IBU-cuprenn og representasjonsoppgaver etter hvert. Sannidølen vet at han må hente frem sitt aller beste i flere renn for å få muligheten i det som omtales som World Cup B. De seks beste sammenlagt forrige sesong i IBU-cupen forrige sesong hadde norsk pass. Det forteller det meste om hvor trangt nåløyet for å konkurrere for Norge i utlandet har blitt for han og andre gode skiskyttere.

-Mitt primære mål i vinter er å gjøre det bra i norgescupen og norgesmesterskapet. NM var hovedmålet sist vinter. Men det ble dessverre avlyst både i år og i fjor på grunn av koronaen. Det var kjedelig selv om det var forståelig, sier Findal Skar som gjorde det bra både i tenårene, og de siste årene han var junior. Sannidal-utøveren taklet den vanskelige overgangen fra junior til seniorklassen bedre enn de fleste på sitt alderstrinn.

De aller fleste har gitt seg

Det er ikke mange av de som Hogne konkurrerte med i juniorårene som er igjen nå. De aller fleste har gitt seg. Det har ikke den eneste telemarkingen i denne settingen tenkt å gjøre med det aller første. Findal Skar er tydelig på at han satser så lenge han har fremgang og motivasjon til å gjøre den treningsjobben som må ligge i bunn for å få fremgang. Den kapasitetssterke skiskytteren har lagt alt annet til side i håp om at det skal føre til han tar de siste stegene.

-Dette er den fjerde vinteren jeg tilbringer på Lillehammer. Jeg flyttet hit for å få en optimalisert treningshverdag, og har ikke angret på det. De aller fleste skiskytterne har base på Lillehammer. Det gjør at det alltid er mange å trene sammen med. Det største plusset med å bo i OL-byen er nok treningsfasilitetene. Både i sommer og vinterhalvåret er det fint her. Spesielt om vinteren ettersom snøen kommer tidlig og blir liggende, sier Hogne.

Har mange økter på snø

Det prøver han å utnytte. Findal Skar har allerede mange økter på snø selv om vi fortsatt er i november måned. På Sjusjøen har det vært mulig å skøyte på kunstsnø i flere uker allerede. Det har også vært fine steder på fjellet flere steder. Hogne merker at han trenger flere mil i beina og kroppen før skiteknikken sitter så godt som den gjør på sitt beste. Han er utdannet tømrer og reiser heim og jobber litt etter sesongslutt og på sommeren.

-Det koster å være skiskytter på heltid. Jeg er nødt til å jobbe i noen måneder for å få regnestykket til å gå opp. På høstparten og om vinteren er det kun fokus på å prestere best mulig, sier Hogne som er en del av Team Hugaas. De har et bra opplegg, og det er utviklende både for han og de andre som er en del av det fellesskapet. Hogne føler han har tatt steg på flere områder, og har et bedre utgangspunkt nå enn han hadde på samme tidspunkt i fjor.

-Det er vanskelig å vurdere så tidlig i sesongen. Men jeg føler at jeg har en høyere toppfart og er mer stabil på standplass enn jeg har vært. Det ble få renn og mye trening forrige vinter. Jeg håper å profittere på det, sier Findal Skar som er spent på fortsettelsen. Han har allerede begynte å se frem til norgescuphelgene på Geilo og Lygna som er de arrangementene han har blinket seg ut før årsskiftet. Jula har han tenkt å tilbringe på hjemlige trakter.