Ifølge en undersøkelse Ipsos har gjort for DNB kutter konfirmantforeldre gavebeløpet med mer enn 2.000 kroner fra i fjor, og årets konfirmanter kan i snitt vente seg 10.848 gavekroner fra opphavet.

Det er ikke bare foreldre som holder igjen på sedlene. Årets konfirmanter kan vente seg noen hundrelapper mindre både fra besteforeldre, onkler og tanter og andre konfirmasjonsgjester, ifølge undersøkelsen.

I en tilsvarende undersøkelse i fjor svarte foreldre at de i snitt gir 13.000 kroner, besteforeldre svarte at de gir 7.500 kroner, mens gjester og øvrige svarte at de gir 900 og 400 kroner i konfirmasjonsgave. Til sammen fikk konfirmantene i snitt 52.000 kroner på gavebordet.

Renteheving kan være årsaken

I år kan årets konfirmanter vente å få nær 11.000 kroner fra foreldre, 7.200 kroner fra besteforeldre, 800 kroner fra gjester og 375 kroner fra venner og familie, som ikke er invitert i konfirmasjonen.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB sier det kan være flere årsaker til nedgangen og at renteøkningen kan være en av dem.

– Etter historisk lav boliglånsrente over mange år, varsles det nå om en høyere rente. Dette kan føre til at noen familier er mer forsiktige med store gavebeløp enn tidligere, sier Sandmæl.

Norges Bank har satt opp styringsrenten to ganger det siste året, først i september i fjor, og så igjen i mars i år. De siste ukene har boliglånsrenten fulgt etter.

– Ikke ha dårlig samvittighet

Daglig leder og redaktør i Finansportalen, Elisabeth Realfsen, mener foreldre ikke skal ha dårlig samvittighet for å gi mindre i konfirmasjonsgave.

– Jeg syns ikke foreldre skal ha dårlig samvittighet om de begrenser pengegaven til konfirmanten. Det er så mange måter foreldre hjelper barna sine på økonomisk, ikke bare i konfirmasjonsgaven, men på andre tidspunkt i livet hvor det kanskje er vel så viktig, sier hun til NTB.

Da TNS Gallup gjennomførte en lignende undersøkelse for Nordea tilbake i 2016, viste undersøkelsen at en gjennomsnittlig konfirmasjon koster 36.500 kroner å arrangere.