Ryanair fastholder beslutningen om å avvikle basen på Rygge, opplyser det irske flyselskapet på en pressekonferanse nå.

De flytter åtte ruter til Torp.

De nye rutene vil gå til Alicante, Gdansk, Gran Canaria, Krakow, Manchester, Milano, Tenerife og Warsawa. På flere ruter vil Ryanair gå i direkte konkurranse med Wizzair, som allerede er etablert på flyplassen.

Det kommer også to nye ruter til Gardermoen. Her vil det irske flyselskapet fly til London og Vilnius.

Det opplyser én av Ryanair-direktørene, David O'Brien på en pressekonferanse i Oslo.

Det er foreløpig usikkert hvilke konsekvenser det vil få for Torp, som skal kartlegge ruter og mulige utfall. Samtidig jobbes det på spreng for å få nye ruter til Torp .

Ryanair-direktøren hadde gode nyheter for reisende fra Torp. Han melder på pressekonferansen at selskapet vil flytte åtte ruter fra Torp.

Avgift

Flypassasjeravgiften skulle vært innført 1. april, men ble utsatt til 1. juni i påvente av at overvåkingsorganet ESA skulle godkjenne avgiften.

Finansdepartementet fattet tidligere denne måneden et vedtak om at flypassasjeravgiften innføres 1. juni, som betyr at hver flytur fra og med i dag koster 80 eller 88 kroner, avhengig av om du flyr utenriks eller innenlands.  Flyselskapet Ryanair har tidligere gått så langt som å si at de vil si opp avtalen med Moss lufthavn Rygge fra november dersom avgiften blir innført. Da avgiften var et faktum, ble det klart at Moss lufthavn Rygge vil legge ned, dersom Ryanair ikke lenger vil bruke Rygge som hovedbase i Norge.

Triste nyheter

– Vi har triste nyheter, triste nyheter som vi må takke deres regjering for, sa Ryanair-direktør David O'Brien da han åpnet pressekonferansen i Oslo onsdag formiddag.

Han fortalte deretter om prosessen fra regjeringen i november i fjor foreslo flypassasjeravgiften, som tydelig kom som et sjokk på det irske lavprisselskapet. Selv om Ryanair hadde en klar oppfatning av at finansminister Siv Jensen (Frp) ikke støttet den omstridte avgiften, viste det seg at regjeringen ikke ville snu.

Det betydde avvikling av Ryanairs base på Rygge og nedlegging av flyplassen med rundt 1.000 tapte arbeidsplasser på og i tilknytning til flyplassen som en konsekvens.

Heftige debatter

Det har vært heftige debatter etter at Rygge annonserte at de vil legge ned driften fra november. Tirsdag meldte DN at regjeringen åpner for å redde Rygge .

– Det kommer en merknad til revidert budsjett. Det er en omfattende bestilling til regjeringen om å se på flyplasskapasitet, på samfunnsøkonomisk helhet, og likeens på Forsvaret. Hvis det blir nedleggelse sivilt, kan det hende det blir ytterligere noe på forsvaret, sier Syversen.