Tidligere denne uken tikket det inn en spesiell mail hos Runar Jakobsen i Drammen. Der blir 75-åringen blant annet anklaget for besittelse av bilder og video som viser overgrep mot barn.

Brevet er tilsynelatende sendt fra politiet, Justis- og beredskapsdepartementet og Interpol, og er underskrevet av politidirektør Benedicte Bjørnland. Dersom han ikke svarer på den aktuelle e-posten innen 48 timer trues han med «umiddelbar arrestasjon av nærmeste politistyrke».

– Jeg ble sjokkert med en gang, men så la jeg merke til språket og mailadressen. Den stemte ikke overens med noen ansatte i politiet, så jeg skjønte at dette ikke var ekte, forteller Jakobsen.

Lettere å lure

Han tok brevet med til politiet, som raskt kunne bekrefte at det var et svindelforsøk. Jakobsen tok så kontakt med avisen for å advare andre mot den frekke metoden.

– Jeg har lært meg dette nå, fordi jeg har vært borti flere lignende tilfeller tidligere. Men brevet går nok til eldre, som kanskje er lettere å lure, mener han.

– Ikke svar

Politiets nettpatrulje gikk nylig ut og advarte om e-posten som nå er i omløp i Norge. De understreker at innholdet er falskt, og oppfordrer folk til ikke å svare, samt blokkere avsenderen.

– Det er dessverre mange som forsøker seg på ulike typer svindel via internett og e-post. Dette brevet kan være et forsøk på svindel eller utpressing, og man må ikke sende e-post til denne adressen som oppgis, sier pressevakt Roar Hanssen i Politidirektoratet.

Han understreker at politiet aldri ber om opplysninger som personopplysninger, kredittkortopplysninger, PIN-koder eller lignende.

Lovens lange arm kommer med følgende tips for å avdekke falske mailer:

  • Ønsker avsender at du skal gjøre noe?

  • Ber den om brukernavn, passord, kredittkortopplysninger eller annet?

  • Preges henvendelsen av at noe haster, noe galt kan skje om du ikke gjør noe – eller en form for gevinst eller fordel for deg?

  • Forventer du denne henvendelsen, eller kommer den «ut av det blå»?

  • Kontroller avsenderadresse og lenker: Hvis de er ukjente eller spesielle, så kan det være en mistenkelig henvendelse. Men vær obs: Det er enkelt å forfalske, så det at avsenderadresse er reell er ikke et tegn på at henvendelsen er reell.