– 1. september 1921 ble kinoen kommunal. Før den tid reiste private kinematografer rundt med film på hest og kjerre, eller private bedrifter hadde visninger, kan Espen Gundersen fortelle. Han har vært kinosjef på Filmsentret Charlie i to og et halvt år, og hadde knapt startet før pandemien kom. På grunn av nedstengningen måtte de utsette feiringen av jubileet i ett år. Nå gjør de seg klare for en feiring som varer i mange måneder. Glem strømregninger som svir, mat som koster mer enn den smaker og renter som kryper oppover.

Spanderer film hver tirsdag

Hver tirsdag ut året spanderer kinosjefen gratis film på publikum. Alle klassikerne starter klokken 18. Allerede i kveld kan du sikre deg gratisbillett.

– Vi viser de største filmene gjennom tidene.

Etter å ha jobbet flere år som kinosjef på en privat kino i Skien, er Gundersen glad for å være sjef på en kommunal kino.

– Driftsmessig er det stor forskjell på privat og kommunal kino. Vi har et bedre tilbud til publikum, og fokus på Porsgrunns befolkning. Vi driver også butikk, men overskuddet vårt går til publikum og ikke til en sulten investor.

Utekino i høst

Dersom du vil ta imot tilbudet om gratis kino, må du hente billetten på kinoen helgen før hver forestilling. Kinoen deler ut maks to billetter per kunde.

– Vi har 68 seter i kinosalen der gratisfilmene vises, forteller Gundersen.

Salgssjef Cindy Langkaas er hovedansvarlig for 100-årsjubileet. I tillegg til gratis film kan hun lokke med utekino ved den gamle prestegården vis-à-vis Down Town.

– Vi skal ha flere utekinoer i løpet av høsten. Den første starter 22. oktober. Da viser vi to skrekkfilmer. Skulle det begynne å regne har vi en back up.

Også filmsalonger står på programmet.

Filmsalong med foredrag

Også filmsalonger står på programmet. 17. oktober holder historiker Ole Jørgen Abrahamsen fra Norsk senter for krigsseilerhistorie! Han kommer for å snakke om krigsseilernes historie og rollen Norsk senter for krigsseilerhistorie har hatt i arbeidet med filmen «Krigsseileren». I salen sitter medlemmer av sjømannsforeninger i Telemark.

– Det er Brevik sjømannsforening ved Knut Bjaaland og Anders Hyvik som har tatt initiativet til en felles visning for sjømannsforeningene. Det passet fint med vårt ønske om å løfte denne filmen og ha en spesialvisning med introduksjon av filmen, forteller Gundersen.

De skal ha flere foredrag før filmer, og noen ganger kommer regissøren til Filmsentret Charlie, og det blir lere overraskelser utover året. Den store kinodagen arrangeres som vanlig 5. november. Da blir det halv pris på alle filmer.

– Under Kulturnatt i Porsgrunn blir det også utekino, sier Langkaas.

Her er filmene du kan se gratis:

4. oktober: «Terminator 2 – Judgment Day» (1991).

11. oktober: «The Notebook» (2004).

18. oktober: «Apocalypse nå» (1979)

25. oktober: «The Good The Bad and The Ugly» (1966)

1. november: «Løvenes konge» ( (1994)

8- november: «Tatt av vinden» (1939)

15. november: «Trollmannen fra Oz» (1939)

22. november: «Ondskapens hotell» (1980)

29. november: «Forrest Gump» (1994)

6. desember: «E.T» (1982)

13. desember: «Charlie og sjokoladefabrikken» (1971)

20. desember: «Die Hard» (1988)

27. desember: «Flåklypa Grand Prix» (1975)