Gå til sidens hovedinnhold

Rottene forlater det synkende skip

Gårdagens og nattens voldelige kuppforsøk i USA – der den sittende presidenten absurd nok har vært regissøren, skaker en hel verden. Og tilhengerne hans, også her i Norge, forlater det synkende skipet, Trump-skuta - som gikk på grunn.

I 2016 var jeg sammen med Christian Tybring-Gjedde i Washington D.C. under valget. Han klarte ikke å skjule sin beundring for Trump. I høst var han i alle kanaler for å fortelle om telefonsamtalen fra Donald Trump, som han hadde opplevd. Christian Tybring-Gjedde hadde nominert den amerikanske presidenten til Nobels fredspris – og presidenten ringte Frp-profilen for å takke.

Torsdag morgen, etter opptøyene i Washington som Trump klarte å få i gang, mente den samme Tybring-Gjedde at presidenten måtte avsettes umiddelbart. Trump har egentlig ikke forandret seg særlig.
Hva er forandret for Tybring-Gjedde?

Sent onsdag kveld la Jon Helgheim ut en tweet. Der skrev han blant annet: «Trump prøver nå å stjele valget og er ansvarlig for det som skjer». Men det har Trump prøvd på i 64 dager nå.
Når endret Helgheim mening?

Og Helgheim klarte ikke å la media i fred denne gangen heller. Det er ikke den farlige støtten til en totalitær og mentalt ustabil president som er hovedproblemet fortsatt, det er media.

Sylvi Listhuag satt på NRK torsdag morgen og snakket i det vide og det brede om at Trump var uegnet og burde fjernes. Det har de fleste skjønt lenge.
Når gikk det opp for Listhaug?

De siste drøye fire årene har jeg jevnlig blitt pepret med angrep fra folk, Trump-tilhengere, både her i Telemark og fra andre steder. Trump-supportere har forsynt inn-boksen min med alt fra trakasserende og grove meldinger, lange utredninger, trusler og utdriting. Pluss noen som har prøvd å analysere situasjonen. Mitt ganske konsekvent kritiske syn på Donald Trump – har i det minste kostet noen abonnenter – og resultert i mye ufint pepper.

Det har kommet fra alt fra dypt troende aktivister, via dårlig skjulte høyreekstremister, til det som er ganske vanlige folk med litt problematisk forhold til virkeligheten. I enden av mye av argumentasjonen har det vært en forståelse for Trump og en ekstrem forakt for oss som har vært kritiske.

Jeg har en helt oppriktig tror på både meningsbrytning og argumenter som går imot det jeg mener selv. Jeg er løpende i mange debatter, hver eneste uke, der jeg får «så ørene flagrer». Det er helt ok. Det er den jobben jeg har valgt. Det må jeg tåle. Men jeg har over tid registrert at mange av Trump-tilhengerne er blitt mer og mer fakta-resistent og de har blitt foret av stadig flere vidløftige løgner, for å beholde sin virkelighetsforståelse. Som har drevet lengre og lengre fra den objektive virkeligheten.

En av de verste, Daniel, har matet meg med teorier om at demokratene er en del av et pedofilt nettverk som handler med småbarn. I fullt alvor har han laget seg et verdensbilde som går på at Obama, Hillary Clinton – og mange av de andre han hater, faktisk driver med slikt. Og han er ikke alene. De er mange.

En annen, en slektning, forsynte meg i natt med «beviser» - på at stormingen i Washington, var det egentlig demokratene som står bak. Beviset var en påstand fra en høyreekstrem venn – som trodde det.

La oss håpe skikkelige folk, ærlige mennesker, folk som i all hovedsak tror på sannhet, demokrati og noenlunde respekt for fakta og virkelighet, nå forlater gangster-presidenten.

En mann som har satt USA i vanry – og har gjort det samme med sine egne tilhengere.