Iskaldt hav sørger for at kanskje våre beste norske råvarer har optimal kvalitet nå i vintermånedenne.

Har du mulighet til å ta med fiskestanga ut på en brygge eller svaberg langs telemarkskysten kan du hente hjem "gull".

Senest på søndag traff jeg noen hyggelige polske arbeidere som benyttet helligdagen til rekreasjon og matauk på gjestebrygga i Langesund. De hadde dratt opp både torsk, sei og lyr, og fiskegleden lyste. Har du annet fore så er fiskediskene også fulle av fersk, bra fisk nå. Så ikke nøl med å servere noen av havets herligheter en av dagene.

I dag har jeg valgt å pannesteke ryggfilet av lyr. Den får følge av en enkel rotmos og et digg (og fett) baconsmør. Perfekt mat en januardag! Oppskriften er til fire.

Dette trenger du:

  • 700 gram ryggfilet, skinnfri av lyr (alternativt torsk)
  • 1/2 kålrabi, kuttet i terninger
  • 5 gulrøtter, kuttet i terninger
  • 2 ss creme fraish
  • 2 ss usaltet smør
  • noen dråper sitronsaft
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 150 gram bacon, kuttet i terninger
  • 100 gram usaltet smør
  • 3-4 ss soyasaus
  • frisk timian, mynte eller bladpersille - ta det du har
  • salt & pepper
  • 1 ss usaltet smør til steking av fisken

Slik gjør du det:

Start med å kutte grønnsakene i terninger og ha dem i kokende vann. Kok dem møre, hell av vannet, mos dem med egnet redskap. ha i smør, creme fraish, salt, pepper og smak til slutt til med litt sitronsaft.

Hold varm til servering.

Del fiskefileten i fire serveringsstykker. Ha på salt og pepper. Ha pannen på ovnen, ha i smør og litt frisk timian. stek fisken med "skinnsiden" ned i 3-4 minutter på ganske sterk varme.

Snu fisken og la den steke i tre minutter på middels varme. Lyr er en fast, hvit fisk og er klar når den begynner å flake seg når du presser på den med en finger.

Smelt smør i en gryte og brun det. Parrallelt steker du baconterningene brune. Hell på soyasaus og det brunede smøret. Ha i en liten neve med finhakjkede urter.

Hold varmt.

Så er det bare å finne frem varme tallerkener, legg opp rotgrønnsaker, fisk og øs over baconsmøret - SPIS!

Håper du lar deg friste til både fisketur og et godt måltid sammen med de folka du har for hånden.

God og smakelig helg!