– Det er nesten ikke til å tro. Styreleder og daglig leder i Grenland og omegn golfklubb, Rolf Erling Andersen, ser utover anlegget på Jønnevald.

Det er lysegrønt så langt øyet kan se - og enda litt lengre, blir vi fortalt.

– Vi kunne nok åpnet 18 hullsbanen i løpet av et par-tre dager, men vi satser på å komme i gang rett over helga. Det varme været de siste ukene har gjort underverker for baneforholdene, og akkurat nå ligger de altså an til å slå fjorårets åpningsdato, 20. mars.

– Veldig mye har skjedd de siste 14 dagene. Førstkommende fredag skal vi ha en dugnad her for å sette ut alt utstyret. Drivingrangen og korthullsbanen er allerede åpen, og også putting greenen er det mulig å gå på.

NY GIV I KLUBBEN

Jønnevald-området har ingen spesielle klimatiske forutsetninger for å være tidlig ute på våren. Likevel ligger skiensbanen et godt stykke foran de andre, Kragerø og Norsjø.

– Vi er veldig godt fornøyde med overvintringen. Folkene her har virkelig stått på for å få fjernet all snø og is fra banen. Arbeidet med å utbedre banen startet allerede i fjor sommer og høst, og det arbeidet ser vi resultater av nå, forteller han.

– I tillegg er vi veldig stolte av at vi har fire-fem arbeidsplasser her store deler av året og sju-åtte om sommeren. Det er der mange som glemmer, sier Andersen.

Head greenkeeper Jan Erik Aasen har sådd nytt gress som både skal gi raskere og jevnere greener.

– Allerede i fjor var det medlemmer som kom bort til meg og sa at banen ikke har vært så bra på 20 år. Nå ligger alt til rette for å nå nye høyder, sier Aasen.

VIL KNUSE MYTER

Grenland og omegn golfklubb er nå inne i sitt andre driftsår etter at de overtok driften fra Grenland golfklubb som meldte oppbud høsten 2013. Sakte, men sikkert er klubben i ferd med å få skikk på sakene etter år med synkende medlemstall, sviktende økonomi og dårlige baneforhold.

– Det er som de sier i fotball, at andreåret er det vanskeligste. Vi gikk med et bitte lite overskudd i fjor og det var etter å ha løst inn mange av maskinene våre. Når det gjelder antall medlemmer, så vokser vi litt og litt. Nå er vi oppe i 520 totalt, tror jeg, men vi håper å nå 600-700. Da kan vi kanskje skape enda flere arbeidsplasser også, sier Andersen.

De er foreløpig et godt stykke unna toppåret i 2002 da de talte 1226 i klubben.

– Vi har kapasitet til rundt 1200. Nå er vi i gang med et prosjekt som skal gi enklere inngang til golfen, og vi håper å nå 700 medlemmer i 2017. Vi vil få fart på folkehelsa og også knuse en del myter om det å spille golf. Golf er for alle, understreker Rolf Erling Andersen.

HAR FÅTT TELEFONER

Også i Kragerø begynner våren å få tak. Drivingrangen vil bli åpnet denne uka, mens hovedbanen foreløpig lar vente på seg.

– Det er ikke nok temperatur, for vi må ha vekst i gresset. Vi har satt 28. mars som en dato vi håper å nå, forteller daglig leder i Kragerø golfklubb, Ole Kristian Dille.

– Å få banen åpnet til påske kan selvfølgelig ha noe å si for oss økonomisk, men samtidig er det viktig at banen er av en slik kvalitet at vi ikke ødelegger den og drar med oss en skader og sår videre inn i sesongen. Det vil vi tape på på sikt, sier han.

Kragerø åpnet sitt golfanlegg på rundt samme tid i fjor. I 2013 var det så sent som 26. april.

– Jeg begynner å få telefoner fra folk som ønsker å komme i gang med sesongen, sier Dille.

Norsjø golfpark vil også vente, og håper at påsken er et passe tidspunkt å slippe til golfsultne telemarkinger.

– Drivingrangen og sekshullsbanen er åpen, og 18 hullsbanen satser vi på å åpne i påsken.

– Når det gjelder været, har det vært en veldig god vinter for vår del. Vi ønsker å åpne så fort som mulig, men påsken, eller uken før det, er det mest realistiske, sier daglig leder Ragnar Kisfoss til TA.