Nå er de tilbake i sabotørenes fotspor

Artikkelen er over 5 år gammel

TINN: Elevene på Hærens krigsskole går denne uken i sabotørenes fotspor over Harangervidda. De første kom frem til Rjukan i dag.

DEL

Elevene utdannes som ledere i Hæren. Når de gjennomgår noen av de samme utfordringene som heltene fra Kompani Linge, utvikler de ferdigheter som ledere og offiserer i Hæren.

DÅRLIG VÆR

Soldatene har vært på vidda en ukes tid og har virkelig fått kjørt seg.

- Det var opprinnelig en pulje med soldater, men på grunn av dårlig vær har de måtte dele seg opp i to puljer, sier oberstløytnant Aleksander Jankov i Forsvaret.

Soldatene har fått gjennomgå mange av de samme utfordringene som sabotørene opplevde under krigen. Den første puljen kom ned til Rjukan i dag, mens den andre puljen er ventet ned i morgen onsdag.

STOLT

- Dette er historie vi er stolte av, sier sjefen for Hærens Krigsskole oberst Ingrid Margrethe Gjerde i en pressemelding.

NRK-serien om Tungtvannsaksjonen har aktualisert innsatsen til Linge-soldatene under den Andre verdenskrig.

Innsatsen har vært holdt i hevd av Krigsskolen gjennom flere tiår. De fysiske kravene er like tøffe idag som den gang.

Krigsskolen er nok en gang tilbake i fotsporene til soldatene fra operasjon Gunnerside. Tirsdag 17. februar og onsdag 18. februar tar kaddetter fra Hærens krigsskole seg fram langs den originale ruta til tungtvannssabotørene.

Som den opprinnelige operasjonen gjennomfører kadettene forflytningen med ski og pulk over Hardangervidda.


OVER VIDDA: Bildet over er tatt under marsjen på vidda i dårlig vær. (Foto: Forsvaret)

- Det er viktig for oss at Hærens fremtidge ledere har vært ute og sett og følt hvor fysisk krevende operasjonen som soldatene fra Kompani Linge gjennomførte i februar 1943, sier Gjerde.

STEMNING

- Marsjen over Hardangervidda i 2015 byr på mange store utfordringer for kadettene. Dette gir kadettene viktige ferdigheter når de senere skal ut til Hærens avdelinger. Her skal de utdanne og lede soldater og yngre befal, under tildels ekstreme vinterforhold i nord.

Det gir en helt spesiell stemning når en slik viktig øvelse kan avsluttes med å følge etter de som utsatte seg selv for den ytterste fare i fjellene rundt Rjukan under andre verdenskrig, understreker obersten.

Artikkeltags