Gå til sidens hovedinnhold

Rita skulle ikke leve ut 2014, men nå er hun kreftfri

Artikkelen er over 6 år gammel

LANGESUND: Det startet som galskap, og har endt opp som galskap med mening. Jon Amundsen sykler Vinter-Norge på langs til støtte for kampen mot kreft. I går kveld ble helten møtt av en annen helt, Rita Lønn Hammer.

For Rita Lønn Hammer fra Stathelle skulle egentlig ikke vært i Langesund i går kveld. Hun fikk den brutale beskjeden i sommer. Men det var likevel ikke spredning, og nå er telemarkskvinnen erklært kreftfri.

– Jeg skulle ikke leve ut 2014, men jeg står nå her, sier Rita og smiler før tårene kommer.

Historien hennes rører både Irene Olsen og TAs utsendte. Olsen har kjørt følgebil for Jon Amundsen hele veien fra Hammerfest 28. desember.

Rita Lønn Hammer vil helst ikke bli tatt bilde av. Hun har ikke noe behov for det, sier hun. Men Rita Lønn Hammer vil så gjerne gi Jon Amundsen en klem og takke for det han gjør i kampen mot kreft.

– Det er fantastisk og jeg ville komme hit og gi en klem og takke deg for det du gjør. Dette er stort og fint. Nå nyter jeg hver dag og jeg vet hva som virkelig betyr noe i livet, smiler Rita Lønn Hammer. Hun har fulgt Jon Amundsens via en tracker på nettet, og kom til hotellet i god tid før sykkelhelten og gjengen fra Eidanger kom inn på hotellområdet.

MINUS 31

Jon Amundsen tar imot klemmene og forteller at det var dette han ville gjøre. Han har syklet fra Oslo til Hammerfest flere ganger, ofte i forbindelse med klassefester. Han har syklet den turen på seks dager. Nå ville han prøve noe nytt. Han ville sykle Norge på langs – vinterstid. Og utfordringene i «Arctic Ride of Norway 2015» kom direkte. Allerede første dagen var temperaturen nede i minus 31.

– Men det har gått greit, og jeg har ikke hatt på meg så mye mer enn dette, sier han og viser noen lag med ull og sykkeltrøye.

– I tillegg har jeg hatt elektriske sokker, og de har vært gull verdt, smiler han.

Amundsen traff på uværet «Mons» i Nordland, og piggdekk har vært nødvendig hele veien. Også på «solkysten» mot Langesund var det glatt, men nå er det bare to «kjappe» etapper igjen før Jon Amundsen runder 240 mil og ruller i mål i Lindesnes rundt klokka 12 lørdag.

Den ivrige syklisten ville samle inn penger til stiftelsen «Aktiv mot kreft».

– For meg er det viktig å sette søkelyset på kampen mot kreft og «Aktiv mot kreft». Kreft rammer så mange, og alle får det tett på seg i løpet av livet. Å sykle 18–19 mil hver dag er én type utfordring, men ingen ting i forhold til de som har kreft og våkner hver dag og ikke vet om de overlever dagen, sier Amundsen, opprinnelig fra Hammerfest, men nå bosatt i Lier.

LOKAL STØTTE

Kjetil Haugersveen i Eidanger IL samlet 14 ivrige syklister som fulgte Amundsen, og samboeren som syklet med fra Oslo, fra Langangen til Langesund i går kveld. Haugersveen forteller at Rita Lønn Hammer har vært medlem av sykkelgruppa siden oppstarten, og at klubben bare de siste årene har mistet altfor unge syklister i kampen mot kreft.

– Det blir da helt naturlig for oss å støtte opp om dette prosjektet. I Eidanger gir også turn, padling og sykkel 50 kroner fra hver medlemskontingent til «Aktiv mot kreft». Vi oppfordrer alle som kan, til å gjøre det samme, sier Haugersveen.

Vil du være med og støtte Jon Amundsens initiativ kan du sende ARON2015 til 2160 og støtte «Aktiv mot kreft» med 100 kroner.