Rettspsykiaterne i supersvindler-saken innrømmet at de lot seg lure da de først møtte den tiltalte 35-åringen i fengslet før rettssaken.

Nå mener de 35-åringen har bløffet dem og spilt dum.

I starten mente de han var lettere psykisk utviklingshemmet, etter at 35-åringen blant annet fortalte at han ikke klarte samme hoderegning som sin yngre datter, ikke klarte å sette på oppvaskmaskin og ikke klarte å lære seg rutinene i fengslet.

LES OGSÅ: «Supersvindleren» brukte barnas konto for å lure unna penger

Ny diagnose

Nå har de gjort en helt annen vurdering. Nå mener de den tiltalte 35-åringen har en dyssosial personlighetsforstyrrelse, kort sagt at han er psykopat.

De mener han har hatt en manipulerende atferd.

Aktor, Bjørn Bakko, spurte om de tror 35-åringen rett og slett har simulert.

– Det er usannsynlig at det er noe annet enn simulering, sa psykologspesialist Hanne Klevmark, om hvordan 35-åringen har manipulert under undersøkelsen av han.

– Han har bevisst prestert dårligere enn hans evner skulle tilsi – og bemerkelsesverdig jevnt, fortsatte hun.

Psykiater, overlege Ove Westgård, pekte på alt det mannen er tiltalt for, der flere av bedrageriene er omfattende.

– Det er kreativt, sa Westgård, om mannens økonomiske krumspring.

Løy

Begge var enige om at skiensmannen aldri ville kunnet gjennomføre det han er tiltalt for hvis han bare hadde en IQ på 61, slik den første undersøkelsen konkluderte med.

Det vil tilsi at han ville fungert som en tiåring.

Mannen har blant annet laget fiktive fakturaer for å få ut penger av banker, flyttet penger og tømt firmakontoer rett før konkurser.

– Han sa: «Jeg lyver alltid. Det er mitt problem», og så starter vi med å tro på det første han sier, sa Westgård, om det første møtet med skiensmannen.

Rettspsykiaterne viste blant annet til karakterkortet til skiensmannen fra videregående skole. Dette ble lagt fram i retten som bevis.

– Det er helt usannsynlig at han ville fått det karakterkortet der med en lettere psykisk utviklingshemming, påpekte Klevmark.

Podkast

Bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra var fredag opptatt av at skiensmannen hadde sagt seg villig til å delta i podkasten til TA.

Dette ble også tema for rettspsykiaterne.

Westgård opplyste at han rett før opptak av denne hadde gitt mannen beskjed om at han hadde et lavt evnenivå og at testen viste 61 i IQ.

Da han hørte podkasten, og at skiensmannen der uttalte at han hadde 55 i IQ, ble han paff.

– Det var ikke tilfeldig at det var 55. Da tenkte jeg med en gang at jeg var lurt, fortalte overlegen i retten.

Tidligere var 55 den rettslige grensen for å være strafferettslig utilregnelig.

Rettssaken fortsetter til uka med prosedyrer i saken før dommerne skal avgjøre.

Stusser over «supersvindlerens» IQ-påstand