Pinnekjøtt lager jeg sjelden for lite av. Jeg mengdeberegner med lidenskap – og står igjen med mye rester. Spesielt får jeg rester av de større stykkene med rent kjøtt, siden vi først spiser de lange ribbeinstykkene som har lag med det gode fettet. De øvrige bitene er ofte fra ryggen høyere oppe, eller bogstykker. Siden de mangler fett, er de både tørrere og har mindre smak.

Men heldigvis egner de seg ypperlig til romjulas resterett! Det er lett å knuse det rene kjøttet litt, slik at det får absorbert sausen. Og da blir det akkurat slik vi vil ha det: salt, saftig, spicy og litt søtt.

Vær obs på at denne retten ikke egner seg så godt til den røykte pinnekjøtt-varianten. Da blir det nemlig enda en kraftig smak inn i miksen. Det kan skape mer kaos enn harmoni. Men har du rester av urøykt pinnekjøtt, kan du ikke lage noe bedre enn Plukket pinnekjøtt med koreansk saus og potetlefse.

Spesielt i jula – med de fjonge tilstelningene, det fine porselenet, sølvtøyet, dressene og finkjolene – synes jeg det er befriende deilig å lage mat man kan spise med hendene. Da kan vi ha det skikkelig uformelt og trivelig, og hvem liker ikke det?

De urnorske potetlefsene spiller opp til en sammenkomst med lave skuldrer. Riktignok er de hjemmelaget, men det er en veldig enkel affære. Også til tacoen kan jeg varmt anbefale disse. I min oppskrift bruker jeg faktisk potetmospulver. Det kan kanskje høres litt tafatt ut, men det er faktisk mye lettere å jobbe med pulveret enn med kokte, knuste poteter. Og til forskjell fra potetmos laget på potetmospulver blir potetlomper av pulver faktisk ordentlig godt.

Plukket pinnekjøtt med koreansk saus og potetlefseIngredienser (2 personer)

  • 2 dl plukket pinnekjøtt
  • 4 ss ketsjup
  • 4 ss østerssaus
  • 1 ss finhakket ingefær
  • 1 ss sukker
  • 2 ss riseddik
  • ---
  • 1 kløft rødkål
  • 1 lime
  • 1 ss honning
  • 1 rød chili
  • 4 ss majones
  • 1 ss srirachasaus
  • 1 lime
  • 1 pose potetmospulver
  • 2 dl melk
  • 2 dl hvetemel
  • 0,5 ts salt
  • 2 vårløk

Framgangsmåte

Finhøvle rødkålen så tynt du klarer, enten med en mandolin eller med en skarp kniv. Ha den i en bolle, og tilsett honning, finhakket chili og lime. Bland godt sammen, og la det stå i kjøleskap i minimum en time.

Bland majones med srirachasaus og smake til med limesaft.

Bland sammen hvetemel, potetmospulver og salt. Slå på kald melk, og kna deigen raskt sammen før du dekker den til medet fuktig klede. Ikke jobb for lenge med den, da blir den for seig.

Lag små emner av potetdeigen, og kjevle ut runde, flate, tynne kaker. Bruk godt med mel, så de ikke henger fast. Stek lompene på en sveletakke eller i en tørr, varm stekepanne til de er fin og gylne med pene, svarte flekker på begge sider. Oppbevares under lett fuktig klede fram til servering, så unngår du at de tørker ut.

Ha ketsjup, østerssaus, ingefær, eddik og sukker i en kjele, og kok opp. Skru ned varmen, og la sausen putre lett til den har tyknet litt.

Varm opp pinnekjøttet i ovnen eller i panne. Vend inn sausen i kjøttet. Server med lompe, majones, kålsalat og finsnittet vårløk.