Det sier Lars Olemyr, hotelldirektør ved Gaustablikk Fjellresort, etter at det lørdag kveld ble konstatert koronasmitte blant ansatte i hotellets restaurant – og baravdeling, samt blant ansatte på Gausta Skiutleie og Ski- og Snowboardskole.

– Vi har tett dialog med kommuneoverlegen i Tinn kommune og følger alle hans anbefalinger, understreker hotelldirektøren.

De smittede er unge og friske

Etter det RA erfarer er det smitteutbrudd blant noen ansatte med dansk og fransk bakgrunn ved hotellet.

– Hvordan er situasjonen for de smittede?

– De er satt i isolasjon og har det etter forholdene bra. De er unge, friske og vaksinert to ganger – så vi regner med at det vil gå bra, opplyser han.

Samtlige gjester som allerede har booket opphold eller middag på hotellet de nærmeste dagene, har fått informasjon om situasjonen og mulighet til å flytte sitt opphold. Hotellet er fortsatt åpent for boende gjester – selv om barer og restauranter er stengt. Gausta Skiutleie holdt søndag formiddag åpent, men har begrenset bemanning da stor del av personalet sitter i karantene.

Lokale spisegjester

– Hva med å stenge hotellet helt?

– Det er noe vi overveier hele tiden. Som sagt vi gjør alt for å hindre spredning av smitte, sier han.

Tinn kommune satt samtlige ansatte fra gjeldende og berørte avdelinger og de smittedes nærkontakter i karantene. Hotellet hadde lørdag noen spisegjester som er bosatt i Tinn. Lokalavisa tok kontakt med kommuneoverlege Sjur W. Ohren om situasjonen søndag formiddag. Et tema var blant annet faren for smitte fra ansatte til gjester. Dessuten har mange lokale håndverkere utført oppdrag på hotellet de siste ukene – helt fram mot fredagens nyåpning av det oppgraderte hotellet.

Ohren: Det er ikke vanlig at gjester smittes av ansatte

Da sendte kommuneoverlegen etter kort tid dette generelle rådet til gjester:

Til gjester ved Gaustablikk Fjellresort (høyfjellshotell). Det er oppdaget smitte blant flere ansatte og da særlig ansatte i restaurant/servering/bar. Det er ikke vanlig at gjester smittes av ansatte, men det kan forekomme. Gjester som har bodd ved hotellet eller oppsøkt et av hotellets spisesteder eller bar 13.12–18.12 må være oppmerksomme på symptomer i 10 dager. Hvis du får symptomer bør du teste deg med en gang. Har du ikke utviklet symptomer trenger du ikke teste deg. Du skal ikke i karantene. Hvis situasjonen skulle utvikle seg vil vi komme med nye råd.

Anbefaler å stenge helt

Ordfører Steinar Bergsland opplyser at de er bekymret for smitteutbruddet, men er fornøyd med at hotelledelsen raskt tok affære når smitten først ble oppdaget.

– Vår, altså Tinn kommunes, anbefaling er at hotellet stenger helt ned noen dager slik at vi får roet situasjonen. Får en kontroll nå så er det sjanse for at det kan åpnes nærmere julaften. Jo tidligere vi får kontroll, jo lettere er det å håndtere situasjonen, sier ordfører.

Oppfordrer de usikre om å teste seg

Til de som er usikre om de kan være smittet, oppfordrer han de om å teste seg. Han viser til informasjonen på Tinn kommunes nettsider. Her står det blant annet om hurtigtest og PCR test i Tinn.

«Alle med nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19 bør teste seg. Dette gjelder også vaksinerte og personer som har gjennomgått covid-19 for mer enn 3 måneder siden. Vi anbefaler da selvtester (hjemmetest) som du kan hente på en av to steder i kommunen; Rjukan Helsehus 11–13 og Tinn Helsetun 14–15 alle dager inkludert helligdager. Bare møt opp i åpningstiden, IKKE ring oss på forhånd.

Er du syk og trenger legevurdering ring fastlegen din.

Er du i smittekarantene eller reisekarantene må du ta PCR test hvis du ønsker å forkorte karantenetiden.

Har du fått positiv selvtest bør denne bekreftes med en PCR test. Du ringer testtelefonen på 35082960 for å bestille PCR test. Testtelefonen er åpen mellom 8–10 og 12–13 mandag til fredag»