28 elever fra kokk og servitørlinja på Hjalmar Johansen videregående skole var fredag tilbake på Lyngbakken bo- og behandlingssenter, og serverte lunsj for åtte avdelinger.
– Ekte sitron
– Den gulasjsuppa var veldig god, sier Hjørdis. Og ikke minst desserten falt i smak. Noen av beboerne syntes smaken var litt skarp, men ikke Hjørdis.
– Det var formkake med ekte sitron. De er veldig flinke, sier hun om elevene. 95-åringen satte stor pris på lunsjserveringen.
– Men vi får god mat til vanlig, også, sier hun.
Tom Berntsen er samstemt.
– Maten er veldig bra, det er omtrent som det pleier å være, mener han.
– Kan ikke klage på noe
Eldreomsorg har virkelig vært et tema de siste ukene. NRK Brennpunkt har med skjult kamera vist en virkelighet, som har rystet mange. Også på Lyngbakken har det vært et viktig tema, og det har vært snakket mye om det.
Hjørdis er helt klar på at slik er det ikke her.
– Jeg har det bra her, og trives veldig godt. Heldigvis er jeg ikke i Larvik. Jeg kan ikke klage på noe, forteller hun.
I andre del av NRK-dokumentaren som ble vist i forrige uke var Furuheim sykehjem i Larvik sentralt. Tannpuss gjøres fem ganger på en måned, ble presentert som fakta i programmet. 17 og 24 timer i samme bleie, registreres også fra bruken av skjult kamera.
– Det er så langt iverksett en intern revisjon, en gjennomgang for å avdekke eventuelle feil, mangler eller avvik som følge av det Brennpunkt avdekker. Vi vil også ta imot eksterne granskinger fra tilsynsmyndighetene, forklarer kommunalsjef Guro Winsvold for helse og mestring, Guro Winsvold til ØP
– Jeg får mat, stell og dusj. Det er sånn det skal være. Jeg tror dette er et av de bedre stedene, sier Hjørdis som er rystet over det som har kommet fram.
Noe av det som også har kommet fram, er at beboerne blir lagt i seng tidlig på ettermiddag/kveld.
– Jeg liker å komme på mitt eget rom i åttetida. Da sitter jeg i nattkjolen og får litt tid for meg selv. Når de kommer med tablettene kan jeg roe meg. Jeg pleier å legge meg rundt klokka ti. Det er akkurat slik jeg vil ha det, forteller hun.
Bodd hjemme lenge
I en alder av 95, så skulle vi tro at hun hadde bodd en stund på sykehjem. Men nei da. Det er kun fire måneder siden hun fikk plass på sykehjemmet. Før det bodde hun i eget hus og klarte seg alene.
– Jeg er fra Nenset, det er bare noen minutter unna. Jeg er glad for at jeg fikk plass her i nærområdet.
Nå er det barnebarnet som har overtatt huset.
– Fint med avbrekk
Tom Berntsen har heller ingen klager å komme med etter å ha vært på Lyngbakken i et år.
– Jeg trives her og det er fint med avbrekk i hverdagen. Vi får mye underholdning og bra musikk, sier han og kjenner seg ikke igjen i NRK-dokumentaren.
– Det er klart vi skulle gjerne skulle vært flere, sier de ansatte. Men innsatsen blir verdsatt.
– Jeg har vært her i to år, og jeg har aldri sett et surt ansikt. Her er de bare blide og hjelpsomme, forteller Erna Ask.
– En ny opplevelse
Det er en fornøyd tone blant lærere og elever også, etter at serveringen er over og dommen har falt fra de eldre.
– Det er veldig gøy, og det var en ny opplevelse. Det er koselig her og vi føler oss velkomne, sier Milla, Emma og Anna som går på kokke- og servitørlinja, VG1.
Det er andre gang de kommer på besøk som restaurant.
– Første gangen var i fjor, og vi fortsetter veldig gjerne med det. Det er fint å kunne glede med andre smaker enn det de er vant med, sier lærer Aina Haugland.
Dette gir elevene verdifull trening.
– Det er en cateringbit i dette. Vi lager maten på skolen og serverer den her, sier hun.
– Hverdagsmagi
Aktivør Anne Cecilie Knutsen kan glede seg over en ny suksess.
– Vi jobber mye med å hente inn folk fra lokalmiljøet uten at det koster for mye penger.
Restaurantbesøket i fjor var også et høydepunkt.
– Det var to ting det året som slo ekstra godt an blant en stor del av beboerne: Det var besøket av alpakkaer og elevserveringen, forteller hun og mener dette er en vinn-vinn-situasjon.
– Det er en god ting for oss og elevene. Samarbeidet er helt gull, mener hun.
Det skaper en opplevelse for beboerne som ikke er i form til å dra ut.
– Det er hverdagsmagi.
Aktivitetsplan
Hver måned kommer det ut ny aktivitetsplan som er åpen for alle beboere, her kan også pårørende og venner delta slik at man kan få felles gode opplevelser. Noen av aktivitetene er i samarbeid med dagavdelingen, andre i samarbeid med frivillige, lag og foreninger i området
I februar står mye det mye på plakaten. De skal lage masker på alle avdelingene sammen med elever fra Skogmo, Per Rughtvedt forteller om Skiens historie, det blir kristen allsang, foredrag, karneval og bingo for å nevne noe i tillegg til mange sanginnslag.
Aktivitetene blir verdsatt på Facebook-siden til Lyngbakken, og TA finner ingen negative kommentarer.
– Det virker som om dere har det helt supert. Det er veldig fortjent.
– Dere gjør så mye for beboerne.