Gå til sidens hovedinnhold

Forvandlingen er i gang

Artikkelen er over 11 år gammel

Det er alltid spennende med nye matopplevelser og Hun og Han kunne ikke la ryktene om en kulinarisk aften med fem retter på Langesund bad være uprøvd. La det være sagt, og det med store bokstaver, at nå skjer det ting på dette ærverdige stedet, kalt «Societeten».

Stedet har fått et betydelig kvalitetsløft i løpet av sommeren og høsten. Her er det ny direktør som får deg til å være veldig velkommen.

Ny kjøkkensjef importert fra Danmark, en ung hovmester som kan det meste om mat og viner og en servitør som korrekt antrukket er vennligheten selv, borger for kvalitet. Og ikke minst; her er det alle rettigheter for skjenking av alkoholholdig drikke - det har det ikke alltid vært.

PRØVER SEG FRAM

Her er det trivelig, kommer det fra henne da de første snøfillene over Langesund er banket av yttertøyet.

- Og så godt det varmer fra den store peisen. Nå må det fortelles at «Kulinarisk aften» ikke kan nytes hver dag på dette stedet. Direktør Petter Jørgensen forteller at han må prøve seg fram.

- Jeg vet at det der ute blant folk i Grenland er mange som setter pris på et godt måltid. Og det er mange som er på kurs og konferanser andre steder som vi kan gi en kulinarisk opplevelse som en ekstra spiss på oppholdet i Grenland.

FØRSTE SKRITT

- Derfor tar vi i første omgang sikte på en kulinarisk aften hver første torsdag i måneden. Dette er et ledd i at vi etterhvert skal bli en A la carte restaurant som skal bli lagt merke til. Vår store suksess nå er søndagsbufet, der vi har fullt hus hver søndag.

- En kulinarisk aften egner seg for to og opp til 26 personer. Vi er avhengig av forhåndsbestilling og vi ønsker å gi våre gjester en matopplevelse av de sjeldne og vi skal legge oss på en pris for fem utsøkte retter med dertil hørende vinglass og avec 990 kroner.

NYYYYYDELIG

Så var det duket for den kulinariske aftenen. Og det ble en opplevelse som tilfredsstilte to godt trenete matelsker.

- Jeg har smakt rakefisk tidligere som både lukter og smaker ille, og tenkte at jeg skulle stå over forretten. Men jeg måtte bare prøve rakefisk fra Valdres med så mye tilbehør - dandert med pure av mandelpotet, rødløk og smeltet smør og et par kapers, sier hun.

- Det angrer jeg ikke på, for det var nyyyydelig. Og en liten Linjeakevitt og et lite glass juleøl av merke Delirium Christmas (polvare det også), satte en ekstra spiss på rakefisken, var hans kommentar.

KAN IKKE BLI FOR MYE

La det bare være sagt at dersom dere tar turen til Langesund bad og en kulinarisk aften, så sett av god tid til taffelet, minst to timer. Ikke fordi du må vente på maten, men fordi hele bygningen er en godt illustrert historiebok og det hører med at direktøren forteller noen godbiter fra over 100 år tilbake da fiffen fra hovedstaden frekventerte Badet før og etter Den første verdenskrig.

Og fra tiden etter at «Societeten» brant i 1926 og bygget opp samme år. Samtidig med historiebeskrivelse og planen videre for etablissementet, formidler hovmesteren det han vet om neste rett og valg av vin.

SJØ OG LAND

Etter rakefisken fra Valdres var det klart for en bit fra sjøen utenfor Badet, nemlig lun lokal torsk med rødbeter, bacon og grov Dijonsennep med et glass halvtørr hvitvin av ypperste merke fra vingården Duca i Italia.

All vin fra denne kulinariske kvelden kommer fra Italia. Deretter var det en smak av and, nemlig Anderillet servert på marinerte appelsinfileter og et glas Veneto Merlot. Også det en smaksopplevelse av de sjeldne. Så Han var ikke det minste overrasket over at smaksløkene sprang lekk.

NÆRMET OSS TOPPEN

- Oi, dette blir mye, kommer det fra Hun da det på tallerken lå en nydelig dandert oksefilet Wellington.

- Den er så mør at jeg kan skjære den med knivsryggen, kom det fra Han.

Nå var både Hun og Han kommet så langt i fem-retters menyen at biffen med rødvinssaus og nydelige mandelpoteter, at vi begynte å merket en god følelse av metthet både i mage og hode.

- Jeg må smake på desserten Créme brule, sier Hun.

- Smakte den også, spør Han.

- Ja, nydelig. Kan jeg få din også?

- Nei, var svaret, og dermed fikk vi likt også av desserten og det med en fyldig søt hvitvin Andante liebfraumilch til, før en liten kaffe og avec i peisestua som egentlig inviterte til noen timer til i dette historiske miljøet.