Rekordlav rente til alle nordmenn

Nibor fikses hver formiddag. (Mediehuset Nettavisen)

Nibor fikses hver formiddag. (Mediehuset Nettavisen)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Nøyaktig klokken 12.00 hver formiddag klokkes den norske interbankrenten (Nibor) inn til en ny notering. Om renten blir 2,0 eller 2,1 prosent får direkte følger for ditt boliglån.

DEL

De seks bankene som rapporterer inn renten gjør dette til Oslo Børs, som så sammenstiller det til i alt ti forskjellige markedsrenter. Den mest brukte som har tre måneders løpetid befinner seg nå på rekordlave 1,45 prosent.

- Det har bare falt nedover i lang tid, sier Pål Ringholm, kredittsjef hos Swedbank, til Nettavisen NA24.

Den siste uken alene har rentene stupt vel 3-4 prosent.

ALLE PÅVIRKES

Nibor er den antatte prisen som bankene må betale for å låne penger av hverandre. Denne prisen er så med på å bestemme grunnlaget for hva bankene krever i rente når de låner ut penger til for eksempel kjøp av bolig, bil eller forbruk.

I tillegg påvirker disse rentene alle de offentlige pengene som er under forvalting, deriblant pensjonssparingen. Nibor spiller også en rolle i kost-nytte vurderinger som foretas. Det gjelder også offentlig og kommunale investeringer, og dermed tjenestetilbud vi som borgere mottar.

Men det er ikke bare de norske pengemarkedsrentene som er på rekordlavt nivå. Det samme er Norges Banks styringsrente som befinner seg på 1,25 prosent.

- ÅRET DA RENTA FORSVANT

Enda lavere er det i utlandet.

- Jeg er mest fascinert over de lange rentene. Tysk tiårig rente er på 0,5 prosent og det er ny historisk rekord. Hadde jeg i denne samtalen klart å få deg til å kjøpe et femårig tysk statspapir, så kan jeg garantere deg at det ville gitt null prosent rente, sier Ringholm.

De historisk lave rentene forklares med en kombinasjon av flere faktorer. Blant annet bekymringer om svak økonomisk vekst, de som velger å ta begrensede tap kun for å trygge formuen og de som tror atsentralbanker skal handle i markedet.

- Hvem hadde vel trodd for et år siden at man i 2014 kunne få 14,1 prosent i avkastning på å kjøpe tyske tiårige statspapirer. Ingen hadde gjort det og det er teknisk umulig at det kan skje igjen.

Artikkeltags