681. 681 nominasjoner fikk vi inn denne gangen. Det er helt rått!

Vi i TA ønsker å gjøre stas på noen av de som står på litt ekstra, og arrangerer for fjerde gang serviceprisen Triveligst i Telemark, i samarbeid med SpareBank1 Sørøst-Norge.

Hvert år kommer det inn hundrevis av nominasjoner, men denne gangen har det vært helt spinnvilt. Totalt fikk vi inn 681 nominasjoner av alt fra frisører, treningssentre og butikker, til trafikkskoler, bilverksted og puber. Det har rent på med korte og lange begrunnelser for hvorfor akkurat de eller de fortjener å bli kåret til Triveligst i Telemark 2022.

En jury plukket ut ti finalister, før undertegnede satte seg i bilen med penn og papir og reiste på en real Telemarks-turné.

Målet for rundturen var å bli kjent med menneskene bak. Hva er historien her? Hvordan har de kommet dit de er? Og hva driver dem?

Og jammen har jeg blitt slått i bakken flere ganger. For en gjeng!

Folk som satser alt

Jeg ble naturlig nok ikke overrasket over å møte engasjerte, varme og blide mennesker. De er jo tross alt nominert for nettopp å gi det lille ekstra. Men fy flate for noen rivjern av noen mennesker det finnes i dette fylket. Her snakker vi folk som har kastet seg uti det og satset alt på drømmen. Noen har ofret nesten urimelig mye.

Et fåtall av dem jobber "vanlige" arbeidsdager. Det kan de bare glemme. Men det faller dem helt naturlig. Dette er ikke folk som jobber for å leve, men som lever for å jobbe. De har virkelig troen på det de driver med, og lar ingenting komme i veien. Og det merker kundene (og pasientene).

Når du elsker jobben din – virkelig elsker den – så skinner det gjennom.


Nå kan du stemme

Nå er avstemningen i gang, og dere lesere skal bestemme hvem som stikker av med premien – 50 000 annonsekroner i TA og 25 000 kroner til å gjøre noe trivelig for de ansatte. Noen av finalistene har du hørt om, noen har du besøkt og andre vil være helt fremmede for deg. Vit at uansett hvem du stemmer på, så er det ildsjeler med flammer som brenner sterkere enn hos de fleste.

Kanskje har du en soleklar favoritt, men er du litt usikker, eller bare litt nysgjerrig – ta deg tid til å lese om de andre ni også. Her er det historier som imponerer og overrasker. Her er det ti vinnere. Og så er jeg glad for at det ikke er jeg som må bestemme hvem som stikker av med førsteplassen...

Her er en liten historie om hvert sted, samt linker til artiklene. Stemme kan du gjøre her, eller klikke på lenken nederst i artikkelen, når du er klar. Lykke til!

Jons dekk & felg

Hos Jons dekk & felg går jeg inn døren og sier at jeg har en avtale med Jon. «Da er du heldig», svarer han som jeg seinere forstår er medeier Tore Martini. På verkstedet i Vallermyrvegen i Porsgrunn sitter humoren og latteren løst fra første stund. Jon Gravir forteller ivrig om at han og Tore nylig har feiret sølvbryllup som kolleger – med kake og det hele. Tore ansatte Jon som daglig leder ved en av YX-stasjonene han drev på Vallermyrene. Ikke lenge etter startet de det som skulle være et kveldshobbyprosjekt. Men det ble en lynkjapp suksess, og har vokst ut av egne lokaler flere ganger. I mars fyller Jons dekk & felg 20 år.

Les også

Jon (49) kan jobbe opp mot 100 timer i uken: – Vi har vært oppe i 876 tapte anrop på en dag

Aarnes kafeteria

Gunnar Ingelstad står klar og åpner døren for meg når jeg ankommer Aarnes kafeteria på Gvarv. Seinere i januar er det 50 år siden han og konen Lisbeth åpnet spisestedet langs veien. Sønnen Ole Kristian ønsket å gå i farens fotspor som kokk, men Gunnar kjørte ham på harde vakter i håp om å få sønnen på andre tanker. Det viste seg imidlertid å være umulig, og nå er det flere år siden sønnen tok over kapteinposten. Men det betyr på ingen måte at Gunner og Lisbeth har trådt inn i en avslappet pensjonisttilværelse.

Les også

Gunnar prøvde å stoppe sønnen fra å jobbe med det samme som ham, men det var umulig

Minas kreative hjørne

På Rjukan svinser det rundt en julenisse med to hårdotter på hodet og et bredt smil om munnen, mellom garn, klær og pepperkakehus bygget av papp. Mina Kristine Dahle Listaul har skapt butikken hun alltid har ønsket seg, og er ved godt mot, til tross for at ektemannen må jobbe tre jobber for at familien på fire skal klare seg økonomisk. Minas kreative hjørne ble realisert etter at de begge mistet jobben samme dag i 2011. Både før og siden har Mina hatt litt av et liv, med mange dramatiske hendelser. Så mange at hun underveis i intervjuet blir usikker på om det i det hele tatt er mulig å tro på alt hun forteller, og så mange at jeg måtte velge ut noen å skrive om.

Les også

Da Billy var ti dager gammel slutten han å puste: – Han var mørkeblå, det var helt forferdelig

Gunns trening

På forhånd hadde jeg hørt rykter om at Gunn Vintervold solgte møblene sine for å holde sitt nyetablerte treningssenter gående gjennom koronatiden, og var forberedt på å møte en ildsjel. Det levde hun på alle måter opp til. Gunn bor i samme bygg som Gunns trening i Skien sentrum, men har likevel måttet bygge et eget kjøkken på treningssenteret for å rekke å hive i seg noe mat i løpet av dagen. Men det betaler seg i medlemmer som slår seg ned for en prat, og som tok med seg egne kaffekopper for å spare henne for utgifter på pappkopper.

Les også

Gunn jobber så mye at hun bygget eget kjøkken på jobb: – Da rekker jeg å steke et speilegg

Intensivavdelingen ved Skien sykehus

Blant kafeer, frisører, klesbutikker og treningssentre skilte én nominasjon skilte seg klart ut, nemlig intensiven ved Skien sykehus – avdelingen som tar seg av de mest kritisk syke pasientene. Det er kanskje ikke det første stedet man kommer på når man tenker på service, men hvorfor ikke? Her møter jeg tre intensivsykepleiere i forskjellige stillinger, som forteller med iver og varme om jobbene sine. Ikke minst etterlyser de flere intensivsykepleiere i årene som kommer.

Les også

Etter to dager i praksis hadde Bente bestemt seg – men altfor få gjør det samme som henne

Gulset fades

Om jeg følte meg et snev av kul før jeg gikk inn på Gulset fades i Liegata i Skien, så ble det med ett borte idet jeg møtte Burhan Ali, Manka Sheik og Michael Grongstad. For her snakker vi et knippe kuuule karer. I like tracksuits med en laidback holdning i stilige lokaler, skal det litt til å måle seg. Heldigvis er de like joviale som stilige, og man føler seg fort velkommen. Det gjør også en rekke ungdommer, som mer enn gjerne stikker innom etter skoletid for å spille PlayStation eller spise pizza. Her er det virkelig skapt en møteplass for unge, ikke bare for dem som har råd til å klippe seg.

Les også

Stadig flere drar til det unike stedet: – De elsker oss så mye, så vi må vise samme kjærlighet tilbake

Midt-i-mellom

Jeg må innrømme at jeg aldri hadde hørt om Midt-i-mellom før, og gjorde et kjapt googlesøk før jeg satte meg i bilen mot Drangedal. "Dameklesbutikk i Prestestranda", står det. Men jammen er dette mye mer. Randi Anita G. Skarpodde har proppet den bittelille butikken med møbler, lamper, pynt, smykker, vesker, klær og så fryktelig mye mer. Her er virkelig plassen godt utnyttet, uten at det på noen måte fremstår rotete. Randi Anita driver drømmebutikken sin på syvende året, og blir så rørt over nominasjonen til Triveligst i Telemark at hun blir helt blank i øynene flere ganger i løpet av intervjuet.

Les også

Randi Anita (45) fikk et spørsmål hun nesten ikke trodde på: – Er det mulig? Mener du det helt seriøst?

Tjørullkroa

Tenk deg at du bor i en campingvogn i Grimstad. Du er vant til å kokkelere i familieselskap, men har aldri solgt en eneste tallerken med mat. Men så tenker du at «kanskje andre liker maten min også». Og så nevner onkelen din at han vet om en kro, ute på bygda i Telemark, som har stått tom i seks år. Hadde du sagt opp jobben, pakket sammen og flyttet? Vel, det gjorde Kenneth Waylon Skribeland Larsen og samboeren Monica Lonebu Føreid da de bestemte seg for å ta over Tjørullkroa i Nissedal. Og tror du ikke de elsker det? Vel, nå pratet jeg bare med Kenneth, men han elsker det i alle fall – enten han lærer seg retter han aldri har laget før, må jobbe døgnet rundt for å lage diverse gryteretter til brannmannskaper eller arrangerer julaften for dem som trenger det.

Les også

Kenneth visste ikke hva han gikk til, men nå står folk i kø: – Det er mange som sier jeg er litt sprø

Langesund ostemakeri

Litauiske Vaiva J. Nefstad trivdes aldeles ikke i Norge. Hun hadde flyttet med sin daværende kjæreste til Valdres, og kunne ikke fordra å ikke bo i en storby lenger. Noen år seinere bor hun i lille Langesund med ny mann og deres felles sønn – og hun elsker det! Sammen har de skapt nisjebutikken Langesund ostemakeri, der de lager alt selv, og kundene strømmer til. Men det koster. Såpass mye at sønnen deres stiller spørsmål som «mamma, hvorfor er vi ikke en normal familie?».

Les også

Vaiva (39) gruet seg til å ringe hjem og fortelle foreldrene hva som hadde skjedd: – Hva?!

Ild og Bønner kaffebrenneri

Joel Simpson har nettopp kommet på andreplass i en julekaffekonkurranse. Det er stas, men ikke mer enn at han tar det som en kvalitetssikring. Hele tiden jobber han for å brenne den beste kaffen, og har stadig nye varianter i butikken i Porsgrunn. Ild og bønner kaffebrenneri ble skapt noen år etter at han flyttet til Norge fra Australia. Joel trengte en jobb og hadde lekt med tanken tidligere. Det er ikke et prosjekt å bli rik av, men Joel er fornøyd så lenge han ikke taper penger. Når jeg kommer på besøk bruker han god tid på å trakte en kopp kaffe til meg. Jeg er så ivrig med intervjuet at kaffen blir kald nesten før jeg har smakt den. Men det er ikke så farlig. Ifølge Joel skal kaffen være god kald også, ellers er det ikke god nok kaffe.

Les også

Hver helg tar familien et spesielt grep: – Det var sønnen min sitt forslag

Har du bestemt deg? Jeg forstår godt at det kan være vanskelig, men dessverre kan du bare velge én. Klikk her når du er klar. Siste frist for å stemme er søndag 15. januar.


Tidligere vinnere:

2021: Bryns Blomster

Les også

Da Bjarne fikk telefoner og sms-er fra sine ansatte trodde han noe var galt: Overraskelsen var stor da han forsto hva som egentlig skjedde

2020: Heksas Kjøkken

2019: Victoria & Henrik