Barer i verdensklasse

Baren på gårdsplassen til Hotel San Domenico i Taormina er en luksuriøs oase. FOTO: Annika Goldhammer/TT /

Baren på gårdsplassen til Hotel San Domenico i Taormina er en luksuriøs oase. FOTO: Annika Goldhammer/TT /

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Prøvesmak gin & tonic i en gammel sardinfabrikk, nyt prosecco i et kloster, og oppdag en New York-bar skjult bak en telefonkiosk.

DEL

Rundt om i verden finnes det mange barer utenom det vanlige. Det svenske pressebyrået TT har funnet fram til noen som har gjort spesielt inntrykk.

Sicilia

I badebyen Taormina på Sicilias østkyst finner vi San Domenico. Det historiske luksushotellet ligger i et tidligere dominikanerkloster fra 1500-tallet, og byr på en gårdsplass som fremstår som en liten oase. Her skjuler det seg en bar med himmelen som tak, omgitt av dype, komfortable stoler og palmer. Selv om du ikke har råd til å sjekke inn på hotellet, er du her velkommen til å bestille et glass prosecco eller ettermiddagste. Du kan også spise smørbrød, salater eller prøve noe litt mer luksuriøst: 28 gram calvisiuskaviar med brød og rømme for 250 euro.

Bar Turrisi kan også være verdt et besøk, er man først på Sicilia. Den ligger ved siden av kirken i fjellandsbyen Castelmola. Et dristig interiør og en takterrasse med uslåelig utsikt egner seg perfekt ved solnedgang, akkompagnert av et glass lokal mandelvin.

Barcelona

I Barcelona finnes flere barer som har spesialisert seg på den nytrendy drikken gin & tonic. En av de minste og mest sjarmerende heter Bar Pesca Salada, plassert i et lite fabrikklokale der man tidligere produserte hermetiske sardiner. Det er bare plass til 15 gjester inne, men i helgene samles betydelig flere på utearealet. Sortimentet omfatter over 20 forskjellige varianter av gin. Har du problemer med å bestemme deg, gir du bare den sjarmerende bartenderen frie hender.

Bar Nestor er en av mange pintxos-barer i San Sebastian. FOTO: Annika Goldhammer/TT

Bar Nestor er en av mange pintxos-barer i San Sebastian. FOTO: Annika Goldhammer/TT

Det er så klart flere spennende barer i Barcelona. Boca Chica (i Boca Grandes andreetasje), som omdannes til liten nattklubb med dansegulv i helgene, er en fulltreffer. Likeledes Granja M Viader – byens melkebar. Gjør som de lokale, og bestill varm sjokolade og churros.

Zanzibar

Et steinkast fra stranda i Michamxi på Zanzibars vestkyst stikker en miniøy opp av vannet. Der ligger The Rock – en av verdens mest spektakulært plasserte barer. Baren kan nås med båt ved høyvann. Ved lavvann vader man over. Her finnes en liten innendørs restaurant og en terrasse med uovertruffen utsikt over Indiahavet og de tradisjonelle seilbåtene som glir forbi. Maten er ikke spesielt spennende, så sats heller på en drink i solnedgang – og spis på Upendo etterpå.

The Jetty på Zanzibar har en uslåelig beliggenhet. FOTO: Annika Goldhammer/TT /

The Jetty på Zanzibar har en uslåelig beliggenhet. FOTO: Annika Goldhammer/TT /

På Zanzibar kan også The Jetty på Essque Hotel anbefales. Baren er plassert på stylter over vannet. Mens Hurumzi er en koselig bar på taket i hovedstaden Stone Town som absolutt er verdt et besøk.

San Sebastian

Museo del Whisky er førstevalget for whiskyelskere i San Sebastian. De har ikke bare byens største utvalg, men også byens beste gin & tonic. Bestill en GT, og du får overvære en liten seremoni der is, lime, gin og tonic blir behandlet med største alvor og servert i store kopper. Lyst til å prøve noe nytt? Spør om å få med litt lavendel eller mynte.

Oiartzun er byens beste bar dersom du elsker iskrem. Her blandes iskremen med mojito, whisky og til og med øl. Mens Bar Nestor er så populær at den har venteliste. Du kan som oftest skrive deg på liste på når baren åpner klokken 12.

Sevilla

Det sies at tradisjonen med å spise tapas oppsto i Andalucía. I den regionale hovedstaden Sevilla står tapaskulturen fortsatt sterkt, og det skal være over 3000 tapasbarer å velge mellom i byen.

Den eldste av dem alle er El Rinconcillo, en institusjon siden 1670. Her henger enorme Ibérico-skinker til tørk fra taket, mens veggene er dekket med tradisjonelle mønstrede fliser. Menyen inneholder selvsagt spekeskinke, men også lokale fristelser som stekt fisk med spinat og kikerter. Lokalbefolkningen skyller maten ned med glass tørr sherry, så det gjør vi også.

Zarabanda er også et interessant utested. Denne moderne tapasbaren har en kreativ meny, der for eksempel tunfisktartar med jordbær og avokado inngår.

Spektakulære Cova d'en Xoroi Menorca er ganske enkelt en bar plassert i en hule på øya Menorca – 30 meter over havet. I de sene timer blir baren gjort om til nattklubb.

Berlin

"Rosa og fluffy" er det kortfattede beskrivelsen av homsebaren Roses Bar i bydelen Kreuzberg. I helgene fylles de to rommene med en eklektisk miks av nabolagets homser, turister og en del eksentriske “kunstnere". Uansett seksuell orientering er Roses Bar et must under en pubrunde i Kreuzberg, og en morsom kontrast til de mer ensrettede hipsterbarene som har dukket opp de senere årene.

Palma de Mallorca

 

I et langt, smalt kjellerlokale gjemmer en av Palmas mest sjarmerende barer seg: Sifoneria. Langs veggene er det stablet gamle bruskasser som eieren har akkumulert gjennom årene. Møblene er originale, og inventaret byr på en blanding av kitsch-kunst og vinylmøbler.

New York

I byen som aldri sover finnes det mange barer inspirert av forbudstiden tidlig i forrige århundre, da barlivet foregikk i det skjulte. En av klassikerne er PDT (Please Don't Tell), som gjemmer seg bak en pølsebu i East Village.

For å komme inn må du gå inn i en gammel telefonkiosk og be om å få adgang. Er du heldig, åpnes en hemmelig dør. Vel inne kan du hygge deg i en stilfull bar fylt av utstoppede dyr og skinnsofaer. Bak disken står bartendere kledd som om året var 1920. Er du sulten, er det bare å bestille noe fra pølsebua. Det er lurt å bestille plass på forhånd.

FAKTA: VERDENS BESTE BARER

Hvert år kårer tidsskriftet Drinks International verdens beste barer, basert på vurderingene til 400 eksperter fra hele kloden. Dette resulterer i den prestisjefulle listen “World's 50 Best Bars".

Her er listas topp 5:

1. The Artesian, London

2. Dead Rabbit, New York

3. Nightjar, London

4. Employees Only, New York

5. American Bar, London.

 

Artikkeltags