Gå til sidens hovedinnhold

Et lite steg på veien

Artikkelen er over 6 år gammel

PORSGRUNN: Her står porsgrunnsparet Leif Harald Bergseth og Tone Gravir på perrongen på Porsgrunn stasjon. Det er det siste de ser av Porsgrunn på mange uker. Ferden mot toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest, er i gang.

I ettermiddag satte paret seg på toget som tok dem til Gardermoen, og deretter bar det videre med fly til London. Etter en stopp i London venter India før destinasjonen Katmandu, Nepals hovedstad, venter. Da starter eventyret for alvor.

 - Det kribler litt i kroppen nå, helt klart, forteller en spent Leif Harald Bergseth til TA i det toget passerer Larvik.

- Nå er vi i hvert fall et lite steg på veien, sier han med et smil.

VERDENS TAK I VENTE

Målet med det 11 uker lange oppholdet er å bli det første norske ekteparet som bestiger verdens høyeste fjell, Mount Everest (8848 meter over havet). Tone kan også bli den første norske kvinnen som tar seg til toppen via sørsiden fjellet.

Ekteparet har forberedt turen i flere år, og har en rekke andre ekspedisjoner bak seg fra før, så noen førstereis på klatreekspedisjoner er de langt ifra.

- Vi er godt forberedt nå. Vi har trent mye for dette, spesielt de siste 2,5 årene har dette vært målet, forteller Bergseth.

- Hvor mye av treningen er fysisk og hvor mye er mental trening?

- Rundt 50/50. Begge deler like viktig, svarer Bergseth.

Skjærtorsdag starter ferden mot basecamp, og etter ni planlagte dager på den ferden, starter selve turen opp til Mount Everest. Den er ventet å ta syv uker.

- Dette er en tøff tur, men blir en fantastisk opplevelse, avslutter Leif Harald Bergseth.