– Helt vanvittig bra, lød det da Bente Tangen hadde avslørt hemmeligheten.

Unglaget ble stiftet i september i år, men har allerede planer om mange aktiviteter for barn og unge i tiden framover. Med støtten fra Gjensidigestiftelsen har de nå midler til å iverksette det meste av det de har planlagt.

SKAL KJØPE BÅT

Beløpet på 535 000 kroner skal blant annet gå til innkjøp av en båt med påhengsmotor, som unglaget skal bruke i sine aktiviteter.

Ett av prosjektene unglaget jobber med, er å arrangere en sjøvettsommerskole i Kragerø i samarbeid med andre foreninger.

– Forebyggende aktiviteter og samarbeid med andre foreninger, er midt i blinken i forhold til Gjensidigestiftelsens tildelingskriterier. Redningsselskapet er dessuten en organisasjon som har gjennomføringsevne, sier Bente Tangen.

REKRUTTERING

De 17–18 ungdommene som er aktive i Redningsselskapets unglag i Kragerø kommer fra Risør og kommunene i Nedre Telemark.

Ungdommene var nylig på tur til marinebasen Haakonsvern ved Bergen. Der ble de uten forvarsel vekket klokken fem den første morgenen, før de ble kommandert ut i et basseng der vannet var på fire fattige plussgrader. Morgentrøtte og nedkjølte, ble ungdommene deretter satt til å løse noen oppgaver.

– Vi fikk virkelig testet ut hvor vanskelig det er å holde hodet kaldt i en stresset situasjon, forteller Nicklas Vangsnes Hovde.

De fikk også komme om bord i en MTB og en ubåt.

– Deltakelse i unglaget kan være inngangsbilletten til å bli en del av mannskapet om bord i redningsskøyta vår, sier Jens Petter Ramberg i Telemark sjøredningskorps.

MANGE FRIVILLIGE

Sommeren 2011 ble den nybygde redningsskøyta «UNI Kragerø» plassert med fast base i Kragerø.

I dag er det nesten 60 frivillige personer fra Risør til Siljan som bemanner båten. Sjøredningskorpset har base på Jernbanekaia i Kragerø, der det også er muligheter for overnatting for redningsskøytas mannskap.

Sommeren er selvsagt den travleste tiden, og bare i løpet av juni og juli i år hadde redningsskøyta i Kragerø 107 oppdrag. Det var heldigvis få alvorlige hendelser denne sommeren. De fleste oppdragene dreier seg om assistanse ved motortrøbbel og ved grunnstøtinger.

MANGE SØKNADER

Med sjekken på 535 000 kroner har unglaget i Telemark sjøredningskorps sikret seg en god slump av de tre millioner kronene som Gjensidigestiftelsen deler ut i Telemark i år.

– I år har vi fått søknader på til sammen over 20 millioner kroner bare i Telemark. De tre millionene vi har til utdeling, blir fordelt på 17 prosjekter, forteller Bente Tangen.

Hun er blant de frivillige i Gjensidigestiftelsen som behandler søknadene om støtte.

Gjensidigestiftelsen er Norges største stiftelse. Siden 2007 har stiftelsen delt ut over 1,2 milliarder kroner til over 4500 prosjekter innen trygghet og helse.

Stiftelsen er største eier i forsikringsselskapet Gjensidige. Og det er blant annet utbyttet derfra som stiftelsen deler ut til lag og foreninger. Prosjekter for barn og unge skal prioriteres høyest.