– Dette er virkelig fint, lyder dommen fra rektor Cedomir Popadic. For første gang får han se kunsten i sin helhet prege kulverten, som ble åpnet høytidelig 20. juni i fjor.

Preget av Ukraina

Her har elever fra tredje, sjette, åttende og niende trinn ved Lunde 10-årige skole utfoldet seg sammen med elever fra kulturskolen.

– Jeg ser at elevene er preget av situasjonen i Ukraina. Her er det en tanks som er litt mer fargerik og vennlig enn de som ruller der nede, sier han.

Stopp krig, hjerte med Lunde og redd naturen er andre ting som går igjen.

– Dette er fine temaer som våre elever tydeligvis brenner for. Tema for festivalen er ytring og prosjektet er fullstendig elevstyrt. De har både stått for utvelgelse av motiver og gjennomføring av det kunstneriske, forklarer han.

Nå gjenstår siste finpuss som lærer Mari Fallet Mosand i visuell kunst skal gjøre.

– Det gjenstår å sette motivene sammen og male en del bakgrunn som ikke er så moro for elevene, smiler han.

Deretter blir de kunstneriske utfoldelsene beskyttet mot graffiti.

Underveis har det vært et fint samarbeid med Vestfold og Telemark fylkeskommune, Statens vegvesen og etat for samfunnsutvikling i kommunen som har sørget for de nødvendige godkjennelsene.

Åpner kunsten

Denne gangen er det kunsten som blir åpnet. Deretter går publikum til sluseamfiet, der det er klart for den første internasjonale barnekulturfestivalen i Nome.

– Det skjer en del ting underveis med gateteater, og så blir det en masse kulturinnslag på scenen.

Prikken over i-en blir planting av festivaltreet.

– Vi skal plante et epletre, som en slags vennskapstre. Det blir forhåpentligvis starten på en lang tradisjon.

At kulturskolen satser internasjonalt er ingen tilfeldighet.

– De siste årene har vi vært med på flere internasjonale prosjekter. Internasjonal satsing er forankret i kommunedelplan for kultur og vi tenkte at en festival var det riktige, neste skritt. Forhåpentligvis den første i en lang rekke, sier Popadic.

Han mener at det er på tide med noe som bare er rettet mot barna.

– Det er en god del sommerfestivaler i Telemark, men det er få som er rettet mot barn og unge.

Vinker i Nome

Festivalen har fått navnet ViNK (Vi i Nome kommune).

I 2016 deltok kulturskolen på Europas største barnekulturfestival, Joy of Europe i Beograd og nå var det tid for å invitere den andre veien.

10 elever ved Barnas kultursenter i Beograd med sine lærere kommer på besøk. De gjestende kulturskoleelevene skal innlosjeres med elevene fra Nome, være med på skolen og delta på forskjellige fritidsaktiviteter sammen med sine norske venner for å oppleve noe av det beste Nome og Telemark har å by på, opplyser Popadic.

– I løpet av det korte oppholdet i Norge skal elevene blant annet være med på båttur på Telemarkskanalen, omvisning på Ulefos Hovedgaard, men også innom Den norske operaen og Nobels fredssenter i Oslo. Det blir også en sommeravslutning på Nomevann der elevene skal prøve seg på kajakkpadling. Det er bekreftet den serbiske ambassadøren i Norge, hans eksellense Dragan Petrovic med sin kulturattaché kommer på festivalen.

– Dette er meget spennende. Det er første gang at vi har en utenlandsk ambassadør på et kulturskolearrangement i Nome.

Han roser lokale og regionale aktører. Festivalen ville ikke vært mulig uten den gode norske dugnadsånden, ifølge Popadic.

– Å arrangere en internasjonal festival er verken enkelt eller gratis. Støtten vi har fått fra både lokale og regionale aktører er rett og slett overveldende, flere stiller opp gratis.