– Vi betalte 7–8 millioner for Villa Ekeli. Det var ikke så gæren pris. Men huset var ikke godt tatt vare på. Det har vært veldig mye å sette i stand. Totalt har vi nå brukt 8–9 millioner kroner på å pusse det opp, forteller Aleksander Onarheim Selvig i familieselskapet Onarheim AS.

Siden det Oslo-baserte eiendomsselskapet kjøpte Villa Ekeli for litt over et år siden, har de brukt tiden til å tilbakeføre bygget på 850 kvadratmeter til fordums prakt.

Villaen ble opprinnelig ble bygd som privatbolig for direktøren ved Union, og er i senere tid blitt brukt som skolebygg. Men de siste årene er den store villaen best kjent som selskapslokale.

Total forvandling

Tredje etasje i bygget er nå blitt totalt forvandlet. Her er gamle møtelokaler, kontorrom og kjøkken bygd om til soverom og bad.

Ellers er blant annet alle de gamle tregulvene i bygget slipt ned og lakket, og det er kjøpt inn utallige nye møbler, lamper og annet interiør. I tillegg er fasadene ute samt mange rom inne blitt malt i nye farger. Og peisene er fikset slik at de endelig kan brukes igjen.

Underveis i det gigantiske oppussingsprosjektet har de brukt mange lokale leverandører.

– Det har vært ekstremt gøy å være med på oppussingen av dette bygget. Vi har levert det meste av møbler og interiør, og har ofret mange timer for å få prosjektet i havn, sier daglig leder Tom Ronny Kongerød ved Bohus i Porsgrunn.

Han anslår at de har levert varer og tjenester for over en halv million kroner. Og interiørstylist Marianne Nilsen er en av de ansatte som har vært i sving.

– Dette har vært en morsom jobb. Det er viktig for meg at møbler og interiør spiller på lag med husets stil. For eksempel passer det svært godt med herskapelige lysekroner i dette bygget, sier Nilsen.

– Vi er opptatt av å benytte lokale krefter. Vi vil gjerne gi noe tilbake til lokalsamfunnet, tilføyer Selvig.

Fest og konserter

Bendik Andreassen jobber som hotellsjef ved Henriks Hotel i sentrum, som Onarheim AS også eier. Framover får han i tillegg ansvar for utleie av Villa Ekeli.

– Vi har allerede fått en del forespørsler fra folk som vil ha bryllup her. Det ser bra ut med booking framover. Og nå er det også mulig å overnatte når man leier dette selskapslokalet. Slik var det ikke tidligere, påpeker Andreassen.

– Hvor mye vil det koste å leie bygget, eksempelvis til et bryllup?

– Det er ikke faste priser som før. Det spørs hva slags opplegg du velger, men vi operer med helt overkommelige priser, svarer Andreassen.

Morten Halvorsen er direktør ved Onarheim-eide Hotell Lyngørporten. Han får nå også ansvar for kurs, konferanse og kulturaktiviteter ved Villa Ekeli.

– Vi skal dra nytte av en del vi har gjort ved Lyngørporten, og kjøre litt av det samme konseptet her. Dette har i mange år vært et sted for selskaper. Det skal vi spille videre på, utvide og fylle med nytt innhold. Vi skal tilby mat, kunst og kultur, sier Halvorsen.

Han opplyser at de starter med gratis konserter i den store hagen i hele juli. Første artist ut er Thom Hell.

– Vis skal skape mye liv her i sommer. Selv om konsertene er gratis, vil vi selvsagt ha omsetning på salg av drikkevarer og andre ting. Men dette handler også om å åpne opp eiendommen, slik at folk i området kan bruket stedet, sier han.

Store boligplaner

Det familieeide Onarheim-selskapet har også planer om boligutvikling på den 12 000 kvadratmeter store villatomta like ved Borgestad kirke.

Totalt er det snakk om 21 boenheter fordelt på 17 leiligheter i en flermannsbolig og fire kjedede boliger. Eiendommen er i dag ikke regulert til boligformål, så det er mye som gjenstår før byggeplanene eventuelt kan realiseres.

– Det er en fin tomt, og vi ønsker utvikling her. Områdene vi planlegger å bygge boliger på, brukes ikke til noe i dag. Og det vil ikke påvirke driften av Villa Ekeli, sier Selvig.

– Tror du dere får byggetillatelse, da?

– Gamle Villa Ekeli lå i hagen her. Det har altså vært andre bygg her før. Men det kan jo bli en drøy prosess, som vil ta en del tid. Uansett er det viktigste nå at vi får i gang driften av Villa Ekeli igjen, svarer han.

Enda flere hotellrom

Som nevnt eier Onarheim AS også Henriks hotell med 43 rom i sentrum. Tvers over gata for hotellet har de også sikret seg byggene i Prinsessegata 10-12, som etter planen skal bygges om til hotell med 60 rom.

– Byggene må først omreguleres til hotell. Men Skien kommune er positive til planene, sier Selvig.

– Hvordan har driften gått ved Henriks hotell?

– Vi har ikke tjent penger ennå. Vi holder hodet så vidt over vannet. Men vi har eiere som er villige til å satse. Det hjelper godt, svarer hotellsjef Andreassen.