Vin fra bibelens land

Artikkelen er over 6 år gammel

Det nærmer seg Påske. Det kunne smake med vin fra Kanaan.

DEL

Testen i dag har to viner fra Israel og to viner fra Libanon. Kort og godt er de to israelske vinene de eneste som fins på vinmonopolet. Vinene er fra Golan Heights Winery. Fra Libanon er polutvalget større. Ikonene her er vinene fra Chateau Musar i Bekaa-dalen.

Kanaan betegner i Det Gamle Testamente landet vest for Jordan, mens landet øst for Jordan-elva betegnes som Gilead. ”Noa plantet en vingård” står det i 1. Mosebok, og sannelig i 1. Mosebok nevnes at Melkizedek, Salems konge, bevertet Abraham med ”brød og vin”. Dette er de eldste omtaler av vindyrking vi kjenner til, og viser til en femtusenårig vintradisjon i Midt-Østen.

Når vi kommer til Jesus så kan vi lære så mangt. Jesus forklarer blant annet at det ikke er klokt å bruke gamle skinnsekker til ny, ikke ferdiggjæret vin fordi trykket fra gjæringen vil få de gamle vinsekker til å sprekke. Derfra kommer det gamle ordtak om ”ny vin i gamle sekker”. Derimot var ny vin i nye sekker såre godt. Kloke tanker det fra oldtidens vinfremstilling, mens vi nyter godt av at dagens viner fra Midt-Østen er laget både etter de mest moderne prinsipper og eldgammel tradisjon. Nyt disse vinene til lam, kje eller annet herlig fra vårens spiskammer.

Nr 10053 Chateau Musar 2005 kr 279,90

Chateau Musar, Bekaa Valley, Libanon (Porsgrunn, Skien og Stathelle)

Rødvin. Druer: Cabernet Sauvignon og Cinsault. Lagret på franske eikefat. Sukker: 1,9 g/l Syre: 6,1 g/l

Dyp mursteinsrød. Kompleks og intens bouquet av svisker, kanel, tobakk, kamfer, svett seletøy og pepper. Fyldig raffinert fruktkonsentrert søtsyrlig og fast smak. Lang saliggjørende ettersmak.

Passer til: Lam, kje, storfe, gjerne grillet og rikelig overstrødd med urter, hvitløk og pepper, arabisk mat, vilt eller hemningsløs nytelse. Temperatur: 18 grader.

Konklusjon: Chateau Musars flaggskip smaker en blanding av god Pomerol og tradisjonell Châteauneuf-du-Pape og dufter Bekaa-dalen i form av svisker og kamfer. Vinen har utviklet seg med enda flere nyanser siden jeg smakte den sist for et år siden. Drikkeklar, kan lagres opptil 15 år.

Terningkast 6

Nr 42128 Gamla Cabernet Sauvignon 2008 kr 190

Golan Heights Winery, Golan, Israel (Bestillingsutvalget)

Rødvin. Kosher. Drue: Cabernet Sauvignon. Lagret på franske eikefat. Sukker: 2, 2 g/l Syre: 6 g/l

Svært dyp rubinrød. Besnærende aroma av jordbær, morbær, seder og vanilje. God fylde i en saftig rødbærsfruktig smak med god syrlighet. Ganske lang rund og frisk ettersmak.

Passer til: Storfe, lam, kje, smaksrike gryter eller nytelse. Temperatur: 18 grader.

Konklusjon: Vellaget eksotisk Cabernet Sauvignon. Meget bra kjøp! Drikkeklar, kan lagres opptil 3 år.

Terningkast 5

Nr 44397 Chateau Musar 2005 kr 269,90

Chateau Musar, Bekaa-Valley, Libanon (Bestillingsutvalget)

Hvitvin. Druer: Obaideh, Merwah. Fatlagret. Sukker: 2 g/l Syre: ukjent

Dyp gyllen. Spennende duft av nøtter og honning pluss volatile elementer av petroleum og eter. God fylde i en fruktig oljeaktig rik og syrlig smak. Lang grapefruktbitter ettersmak.

Passer til: Arabisk mat, orientalsk mat, grillet fisk med urter og hvitløk, grillet Chevre eller heftig kos. Temperatur: 14 grader.

Konklusjon: Jeg hadde problemer med forrige flaske for et år siden. Nå har vinen gått seg til selv om den med sin oksidative oransjevinaktige stil fortsatt er en småsær fugl i dagens vinverden. Spennende og krevende. Drikkeklar, kan lagres opptil 10 år.

Terningkast 5

Nr 52231 Yarden Chardonnay 2011 kr 195

Golan Heights Winery, Golan, Israel (Bestillingsutvalget)

Hvitvin. Kosher. Drue: Chardonnay. Fatlagret. Sukker: 2, 9 g/l Syre: 3,4 g/l

Middels dyp strågul. Litt forsiktig duft av aprikos, smør og krydder. Middels fyldig fruktig og kompakt enkel smak. Frisk og crispy ettersmak.

Passer til: Skalldyr, fisk, salat eller enkel hygge. Temperatur: 13-14 grader.

Konklusjon: Ingen usmak, men ordinær kvalitet til en sådan pris. Drikkeklar, vinner neppe på lagring.

Terningkast 3

Artikkeltags