Vil servere pinnekjøtt i pita

KOKK OG KUNSTNER: - Jeg elsker å lage mat, og vil gjerne invitere andre kunstnere hjem til meg på Snipetorp. Kanskje jeg serverer pinnekjøtt i pita, spøker Shwan Dler Qaradaki.

KOKK OG KUNSTNER: - Jeg elsker å lage mat, og vil gjerne invitere andre kunstnere hjem til meg på Snipetorp. Kanskje jeg serverer pinnekjøtt i pita, spøker Shwan Dler Qaradaki. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel
DEL

- Jeg vil bli kjent med kunstnere i Skien og lage kurdisk-norsk mat til dem på Snipetorp, sier en glad stipendmottaker, Shwan Dler Qaradaki. Han er både kokk og kunstner.

Etter 11 år i Norge, venter han fortsatt på svar fra norske myndigheter, men i går kunne 33-åringen fra irakiske Kurdistan motta Skien kommunes kunstnerstipend med opphold i Skien. Her skal han bo i ett år, fra november - hvis Kate Pendry vil.

- Det er ikke sikkert hun er villig til å flytte ut, spøker kunstneren, som etter hvert skal stille ut sammen med fjorårets stipendmottaker på Telemark kunstnersenter. Han bruker både maleri, animasjon og foto i sine arbeider. Trilogien «Salte kyss», har han laget i samarbeid med Kate Pendry, og skuespilleren Jonatan Filip Johansen fra Skien har lånt stemmen sin til prosjektet. Den autobiografiske filmen og installasjonen varer i 26 minutter og er basert på Qaradakis liv. Fra hans fattige, men lykkelige barndom i Suleimeni til den første Gulfkrigen, flukten fra hjemmet som tenåring og til livet som flytning i voksen alder.

FILMPROSJEKT

- Hvem vil vel dra fra sin gamle mor hjemme - hvis de ikke må, sier kunstneren, som har rukket ta en mastergrad på Kunsthøyskolen i Oslo. Nå ser han frem til å flytte til Skien.

- Jeg vil gjerne bli kjent med andre kunstnere her og lage mat til dem. I mange år jobbet jeg som kokk, og elsker å lage mat, sier han. Men han vet ikke helt hva han skal servere ennå.

- Det må bli noe norsk-kurdisk. Pinnekjøtt i pita, for eksempel, sier han og ler hjertelig.

Skien kommunes etableringsstipend for yngre kunstnere gikk til forfatter Anders Lunde og billedkunstner Aleksi Wildhagen. De mottar 25 000 kroner hver.

Artikkeltags