Gå til sidens hovedinnhold

Vil hjelpe barn

Artikkelen er over 16 år gammel

- Jeg vil at barn av rusmisbrukere skal tørre å snakke om problemene, slik at de kan få hjelp, sier Gunn Bohmann. Hun er ute med barneboken «Over regnbuen».

- Alt kan skje i fylla, og bakrusen er like ille. Da blir pappa en ny person igjen. Men den edru perioden er nesten den verste. Håp og glede blir blandet med redsel og uvisshet. Barna ser etter tegn. Når blir neste gang? Gunn Bohmann fra Skien vet hva hun snakker om. Hun har selv opplevd hvordan det er å ikke vite når farens neste fyllekule kommer. Med boken «Over regnbuen» vil hun hjelpe barn til å snakke ut om problemene, og voksne til å hjelpe barn av rusmisbrukere.

- Det er en høytlesningsbok som gir innblikk i hvordan det er å leve i en situasjon der en av foreldrene drikker for mye, sier Gunn Bohmann. Hun tror mange kan ha nytte av boken, og mener den passer for barn i førskolealder og oppover. Også voksne kan ha noe å lære.

HJELPE BARN

- Barnehageansatte kan få råd om hvordan de skal takle det, dersom de har mistanke om at noen av foreldrene er rusmisbrukere.

Hennes andre bok handler om åtte år gamle Maria, som bor i en blokkleilighet sammen med mor og far og en lillesøster. Pappa drikker for mye, og boken beskriver hvordan Maria overlever den vanskelige situasjonen. Faren hennes jobber som lærer, men av og til forvandles «verdens flinkeste pianospiller» til et illeluktende troll under teppet på sofaen.

- Hvis boken min kan hjelpe barn, er det en god ting. Gunn Bohmann sitter i en myk, stor stol med kaffekoppen i hånden. På bordet ligger hennes andre bok «Over regnbuen». Det er den første skjønnlitterære boken som er gitt ut på Borgestadklinikkens Blå Kors Forlag. De har ellers bare utgitt fagbøker. Bohmanns forrige bok, «Fia- barnet», kom ut i 1994 på Gyldendal Forlag, og ble til filmen «Fia og klovnene». Den gang var det mor som drakk.

SKYLD OG SKAM

- Det er like ille, uansett om det er far eller mor som drikker. Det er hvordan den edru voksne takler det som teller, mener Bohmann. Hun har bakgrunn fra barnevernet, og jobber til daglig som sosialkonsulent på Borgestadklinikken. Barnebokforfatteren har møtt mange barn i lignende situasjon som hovedpersonen i «Over regnbuen».

- Jobben min her og opplevelser fra egen barndom går hånd i hånd, sier Bohmann, som har tilegnet boken sin egen mor.

- Hun var en stødig person og gjorde sine valg, slik at det ikke ble så kaotisk som det kunne blitt, sier forfatteren. Hun har sett hvor stor skade foreldres rusproblemer kan påføre barna.

- Barna opplever svik, skyldfølelse og skam, og er på vakt 24 timer i døgnet. De kan få vanskeligheter med å knytte seg til noen og være nær noen, mageproblemer og mistillit til hele verden, sier Bohmann. «Over regnbuen» har et budskap:

- Den sier at alle voksne må ta et valg - også ens egen mamma og pappa.