Vil gjenoppbygge nedrevne badehus

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

- Dette er en kulturhistorisk perle som er viktig for Telemark å ta vare på, mener Lars Rise som vil rehabilitere og oppgradere ærverdige Langesund Bad.

DEL

En av de tingene Rise vil gjøre er å bygge opp igjen de gamle badehusene som stod i sjøkanten, den gang menn og damer måtte bade hver for seg, slik man kan se det på gamle bilder.

MEDISINSK BAD

I badene kunne man ta gytjebad som apoteker Fred Hegge, grunnleggeren, oppdaget kilder med like ved badet, samt furunålsbad, saltvannsbad, kalde bad, varmebad og manetbad, opplyser Rise.

- Vi har planer om å bygge opp igjen de gamle badehusene, og det er stor interesse for det også i kommunen, sier Rise, som legger til at tilgangen for allmennheten er viktig for ham.

I FULL SVING

Lars Rise overtok Langesund Bad 1. november, sammen med resten av investorene i det nystiftede selskapet Langesund Bad Holding AS.

- Neste uke skal vi ha et møte med fylkeskultursjefen og en arkitekt med spisskompetanse på historiske bygninger. Vi vil gjøre rehabiliteringen med respekt for tradisjonene og historien, kombinert med høy standard og kvalitet etter dagens krav, sier Rise.

Rise tar TA med på en liten runde på eiendommen, og også en tur inn i hotellbygningen. Interiøret står ikke akkurat i stil med eksteriøret, men dette vil Rise gjøre noe med. Det indre skal etterhvert stå i stil med de forventningene som skapes på utsiden. - Vi skal ha servanter og kraner i gammel stil som står til bygget, eksemplifiserer han.

- Vi har ansatt en kjøkkensjef som starter i januar, og vi vil kjøre drift her parallellt med oppussingen, forteller Rise.

BAD HELE ÅRET

Langesund Bad skal drives på helårsbasis, og Rise er sikker på at de har gjort en god investering som vil gi avkastning.

- Jeg tror vi vil konkurrere godt med moderne hoteller som ofte ser ganske like ut. Folk søker i dag steder med en historisk atmosfære, og Langesund Bad fremstår som et gammelt herskapelig hjem, mener Rise. - Det bygges ikke slike hoteller lenger, konstaterer Rise.

BODD DER SELV

Lars Rise har lang tilknytning til stedet. Hans foreldre drev stedet i tretten år, fram til Rise var 18 år, og familien bodde på eiendommen.

Etter at familien Rise flyttet fra stedet, har Lars Rise feriert i Langesund. Han har likevel ingen umiddelbare planer om å flytte tilbake, men kommer til å tilbringe mye tid i Langesund i tiden som kommer. - Jeg har jo et ansvar for å få stedet i gang, sier Rise til TA, mens han tar imot nye besøkende til julemessen.

ÅPNET DØRENE

- Vi har hatt julemesse her de siste to helgene, og det har vel vært nærmere 400 personer innom her i løpet av de fire dagene, kommenterer Rise. '

Han forteller at flere har fortalt ham at dette har vært første gang de har vært inne på Langesund Bad, til tross for at de har bodd i Langesund hele sitt liv. - Dette vil vi gjøre noe med. Vi vil at Langesunds befolkning skal oppleve at dette er et sted de kan bruke, sier Rise, som er overbevist om at ikke bare Langesunds egen befolkning vil bruke stedet, men hele Grenland.

Artikkeltags