Gå til sidens hovedinnhold

Vil bruke kremert kvinne i kunsten

Artikkelen er over 10 år gammel

Med et ønske om aske fra en kremert, norsk kvinne, vil Skiens kunstnerstipendiat, Shwan Dler Qaradaki bidra til en diskusjon om kvinnefrigjøring. «Wake up!» har han kalt sitt prosjekt.

- Asken fra en kremert person kan understreke den brutale måten mange kvinner i Mitdøsten tar sitt eget liv på. Jeg vil riste litt i kurdiske menn, og vekke dem, sier kunstneren.

LES OGSÅ: - Dette var nytt

I Shwan Dler Qaradakis hjemland, det irakiske Kurdistan, er det ikke uvanlig at unge kvinner helt ned i 15-årsalderen, tar livet sitt ved å sette fyr på seg selv. Selvmordet skjer ofte i forbindelse med tvangsgifting. I en undersøkelse foretatt av Norsk Folkehjelp for fire år siden, svarte 20 000 kvinner i de kurdiske områdene på spørsmål om alt fra ekteskap til arbeidsliv. Undersøkelsen viste at vold mot kvinner er utbredt og tvangsekteskap vanlig. Shwan Dler vil ta et oppgjør med kvinneundertrykkelse, både i Irak og Norge.

SELVMORDSBREV

- Jeg vil gjerne lage et verk på et monumentalt lerret, med en blanding av kvinnehår og aske som tegn. Arbeidet skal referere til et selvmordsbrev, sier han. Å bruke aske fra brent ved eller lignende, vil ikke gi den samme effekten, mener kunstneren. Han har lenge hatt det kontroversielle kunstverket i tankene. Han har undersøkt hos Humanistisk Forbund, om idéen lar seg realisere.

- De sa det kunne være vanskelig, forteller han.

VIL TENNE DEBATTGNIST

Kunstneren har ingen hast med å få kunstverket ferdig, men han vet at han vil lage det. Hans håp er at en norsk kvinne vil donere kremerte rester til prosjektet. Dersom det ikke lar seg gjøre, vil han ikke utføre idéen.

LES OGSÅ: Flukten til friheten

- Hvorfor vil du bruke aske fra en norsk kvinne?

- Fordi jeg gjerne vil flytte debatten mellom kunstneren Marianne Aulie og Helle Vaagland i «Nasjonalgalleriet» til noe som er langt viktigere. Når kvinnefrigjøring handler om å ta bilde av seg selv, naken foran speilet, har debatten kommet på feil spor i Norge. Også mange fremmedspråklige kvinner i Norge undertrykkes. Det første de bør gjøre, er å kaste hijaben. Det er mange smarte og flinke kvinner i muslimske miljøer. De bør stå frem, mener han.

Shwan Dler Qaradaki er forberedt på reaksjoner, først og fremst fra det kurdiske miljøet.

- Mitt ønske er å bidra til diskusjon omkring noe som er tabubelagt, sier han.