Gå til sidens hovedinnhold

Vendte hjem med ny bok

Artikkelen er over 15 år gammel

Forfatter Vidar Sundstøl er i ferd med å avslutte sin tredje roman, og med det setter han punktum for første del av sitt forfatterskap. Nå har han flyttet hjem til Norge sammen med sin amerikanske kone Shea, og bok nummer fire er under planlegging.

I tillegg til å ha skiftet bostedsadresse fra Minnesota til Borgestad, lover forfatteren at hans fjerde bok vil bli ganske annerledes enn de tre første.

Dermed er det ikke bare kona Shea Sundstøl (33) som starter med blanke ark. Hun har en mastergrad i skogbruksplanlegging fra USA, og håper etterhvert på et passende jobbtilbud i Telemark.

Vidar Sundstøl (42) debuterte med «Kommandolinjer» på Tiden Norsk Forlag i fjor, og allerede i vår fulgte han opp med romanen «I Alexandria». I disse dager legger han siste hånd på romanen «Tingene hennes», som er planlagt utgitt i januar 2007.

ET VIKTIG VALG

Paret flyttet til Norge i april, etter å ha bodd på tettstedet Tofte ved bredden av Lake Superior nær grensa til Canada. Det var Sheas jobb for The U.S. Forest Service som førte dem til avsidesliggende Tofte som har færre enn 3000 innbyggere. Etter noen diskusjoner fram og tilbake, bestemte de seg for å gjøre nordmenn av seg.

- Det var en stor avgjørelse å ta. Vi diskuterte saken lenge, kommenterer Sundstøl, som slet ut barneskoa i Drangedal.

- En av grunnene var at mine foreldre begynner å bli eldre, men også det politiske elementet spilte en rolle. Det er en annen form for forutsigbarhet her. Hvis man får en sønn i USA, vet man ikke om han som 18-19-åring kan komme bli sendt til et sted for å dø i krig.

Shea Sundstøl, som vokste opp i Dallas, Texas, minner om at hennes arbeidsområde er gjenstand for økende privatisering i USA, og jobbutsiktene stadig mer usikre. Nå satser hun på å lære seg norsk.

KRIMFORFATTER I NØD

Grenland byr på kort vei til det meste sammenlignet med Tofte, der de måtte belage seg på to timer i bil for å se en film på nærmeste kino.

- Det er kanskje en av årsakene til at jeg har vært så produktiv i det siste. Jeg satt jo fastlåst hjemme, flirer Vidar Sundstøl. Som forfattere flest kjører han ikke bil, påpeker han.

Hans nye bok handler om en suksessrik norsk krimforfatter som sitter og skriver på en ny bok i ferieleiligheten sin. En dag kommer ikke kona hans hjem som avtalt, og plutselig sitter forfatteren, som selv lever av å skrive om forsvunne personer, midt i en situasjon der virkelighet og fiksjon går over i hverandre. Romanen skildrer noen avgjørende timer i krimforfatterens liv.

Kanskje blir «Tingene hennes» den Sundstøl-romanen som også kona Shea kan lese. Under årets litteraturfestival på Lillehammer var Vidar Sundstøl en av sju norske forfattere som ble presentert for utenlandske forleggere. Kanskje kommer tredjeboka en gang ut i engelsk språkdrakt.

PÅ DE ENSOMMES SIDE

Å grave rundt i det indre livet hos en tilfeldig valgt mann, kall han gjerne Mannen i gata, har vært Sundstøls prosjekt i de første bøkene.

- Bak et hvert ansikt - på gaten, på kaféer - der står alt på spill hele tiden, framtiden, lykken - innsatsen er høy. Jeg vil lodde det indre dramaet, sa forfatteren til TA i forbindelse med utgivelsen av «Kommandolinjer».

Dette prosjektet nærmer seg veis ende, skal vi tro Sundstøl, som betror oss en viss forkjærlighet for ensomme mennesker.

- I «Kommandolinjer» var hovedpersonen totalt utenfor, uten å være i stand til å kommunisere med resten av samfunnet. Hovedpersonen i «I Alexandria» er litt i slekt, men han er plugga inn på den større arenaen, til kulturen og historien. Han lever ikke bare i sin private verden. I den tredje romanen står hovedpersonen mye nærmere det menneskelige fellesskapet. Det er litt som en tre trinns rakett, forklarer Sundstøl.

Når han skriver konstruerer han hovedpersonens komplette hukommelse, full av minner. Bøkene hans er karakterisert som mørke, men det blir lysere, påstår Sundstøl.

FRELST AV KAFKA

Han vokste opp i en familie som ikke var sepsielt litteraturinteressert.

- Egentlig syns jeg det er bra, fordi du får sjansen til å oppdage litteraturen på dine egne premisser. Kanskje hadde jeg ikke blitt så lidenskapelig opptatt av bøker hvis foreldrene mine hadde vært det, humrer han.

Det var da han oppdaget Kafka og lånte «Slottet» på biblioteket som ungdomsskoleelev at han virkelig fikk lyst til å mestre skrivekunsten. En fascinerende og realistisk bok med drømmenes logikk, er Sundstøls karakteristikk.

- Jeg vet at det høres ut som en klisjé, men den forandret livet mitt.

Hvis oppveksten i Drangedal på noen måte preger bøkene hans, så er det ikke Drangedal som sted, men snarere problemstillingen barndom på et avsidesliggende sted, som kan spøke i bakgrunnen. Stillheten er et viktig element i så måte.

KULTBAND GA FULL KLAFF

Men selv om Vidar Sundstøl skriver om ensomme mannspersoner, ser han ikke ut til å dyrke ensomheten selv. Både han og Shea Sundstøl har brukt litt tid på å venne seg til den norske reservertheten. Shea er vant til at fremmede nikker og hilser på gata og at praten går unna i butikker. Der har nordmenn litt å ta igjen. Det er mye som er forskjellig fra USA, men det er stort sett små forskjeller, hevder paret, som traff hverandre gjennom en felles interesse for natur, musikk - og kultbandet Einstürzende Neubauten, - bandet til Blixa Bargeld, tidligere gitarist i Nick Caves The Bad Seeds. På et chattested for fansen knyttet opp mot bandets hjemmeside, møttes de to. Å treffe noen som er glad i natur og Einstürzende Neubauten, det skjer ikke hver dag, skal vi tro Vidar Sundstøl.