Vakkert samarbeid

Artikkelen er over 12 år gammel

Telemark Kammerorkester og Kongelige Norske Marines Musikkorps har aldri samarbeidet tidligere. Og de som var møtt fram i Skien kirke i går kveld for å høre det store orkesteret sammen med Arve Tellefsen lot seg begeistre.

DEL

Mange hadde tatt turen til Skien kirke i går for å høre konserten med Telemark Kammerorkester og Kongelige Norske Marines Musikkorps, som også hadde fått med seg Arve Tellefsen på laget. Kirkesalen som har 1200 sitteplasser var godt over halvfull. Dirigent var Lars-Erik ter Jung, lederen av Telemark Kammerorkester.

Det er også han som tok initiativet til samarbeidet med Marinemusikken fra Horten.

FRA HAYDN TIL SVENDSEN

Musiker og konferansier Tom Simensen loset publikummet gjennom konserten på en fremragende måte, og de frammøtte fikk høre små historier og anekdoter om komponistene mellom numrene.

Konserten startet med Joseph Hadyns Symfoni nr. 99 i Essdur. Simensen fortalte at denne symfonien vakte voldsom begeistring under urframførelsen i London. Og det samme vakte framførelsen vi fikk høre i Skien kirke i går. Publikum klappet også mellom aktene, noe Simensen kommenterte.

- En skal egentlig ikke klappe mellom aktene på klassisk musikk. Men det er ikke noe å beskjemmes over - de klappet garantert mellom aktene på Haydns tid også, sa Simensen.

Deretter fikk publikum høre Johann S. Svendsens Romanse op. 26, før Arve Tellefsen kom inn. Den verdensberømte fiolinisten fikk stor applaus i det han entret kirkesalen. Og den folkekjære musikeren var i godt humør.

TRAMPEKLAPP

Konferansier Simensen ville høre hva Tellefsen hadde å si om Ole Bull (1810 - 1880).

- Ole Bull er en av de viktigste i norsk kulturhistorie og kunsthistorie, sa Tellefsen.

Han sa at Bull var en slags «hærfører» for nordmennene i en tid da «alt» var dansk her i landet.

- Han startet det første norske teateret i Bergen i 1850. Der ansatte han en ung skribent, Ibsen, og han skrev sine første stykker ved Bulls teater. Det var også Bull som oppdaget Grieg. Jeg er ikke i tvil om at Ibsen brukte personen Bull som modell for Peer Gynt, for det er mange likhetstrekk mellom de to, sa Tellefsen.

Han nevnte at både Bull og Peer Gynt forlot familiene sine, at begge var i Egypt og at Bull kjøpte land i Amerika, noe Peer Gynt også ville.

Arve Tellefsen og det store orkesteret framførte Placca Guerriera i et flott samspill, og publikum ga trampeklapp etter endt dyst. Applausen varte til Tellefsen kom ut igjen, og da serverte han et ekstranummer.

TA måtte forlate konserten før pausen, og etter den fikk publikum høre musikk av Stravinsky og Mozart.

PROFT LAG

Telemark Kammerorkester er et prosjektbasert strykeensemble av profesjonelle strykere, hovedsakelig fra Telemark. Ensemblet har eksistert siden 1922 og består av ni til 15 musikere, avhengig av prosjektets art. Lars-Erik ter Jung er kunstnerisk leder og konsertmester, noe han har vært siden 1992. Ved siden av å være en av Norges fremste fiolinister er han nå mer og mer aktiv som dirigent.

Kongelige Norske Marines Musikkorps, populært kalt Marinemusikken, har 29 heltidsansatte musikere og satser både nasjonalt og internasjonalt. De siste åra har ensemblet gjort store kunstneriske fremskritt og hevet seg fra å være Hortens lokale militærkorps til å bli et ledende blåseensemble i Norge. Arve Tellefsen trenger neppe noen presentasjon, og den verdenskjente musikeren har i den siste sesongen gjennomført turneer i Japan, Tyskland og Portugal.

Artikkeltags