Gå til sidens hovedinnhold

Vakker jubileumskonsert

Artikkelen er over 11 år gammel

Tidligere denne uken ble han tildelt komponist Klaus Egges Minnepris. I går kveld kunne publikum selv høre hvilken mester han er på sitt munnspill - og hvilke eminente musikere han samarbeider med.

I disse dager er Sigmund Groven og Iver Kleive ute på en aldri så liten jubileumsturné. Det er 30 år siden de to startet sitt musikalske samarbeid med Grovens plate «Motlys». Til å feire med seg - og publikum - har de invitert vokalist Anne Gravir Klykken fra Skien. Sammen har de besøkt Notodden, Vinje, og altså Seljord i går - der rundt 50 stykker satt i salen. I kveld står Rjukan for tur, før miniturneen ender i Bærum i morgen.

MANGE OPPLEVELSER

Groven og Kleive møttes for første gang for 40 år siden i forbindelse med en Dizzie Tunes-innspilling. Den gang var sistnevnte «bandboy», mens Groven var gjest i studio.

- 10 år etter samarbeidet vi om en plate, og etterpå la vi ut på turné. Første konsert var i Dølahalli i Austbygdi, og siden gikk det slag-i-slag. Det mest eksotiske vi har gjort sammen er opptredener i Riyadh og Jeddah i Saudi-Arabia, utelukkende for et mannlig publikum, fortalte Iver Kleive til TA før konserten.

FRA ØVERSTE HYLLERAD

Til konsertene i hjemfylket har musikerne plukket fram mye materiale med lokalt tilsnitt. Gamle sanger er trukket opp av skattekisten, dikt tonesatt, og i tillegg får publikum møte musikernes egne favoritter. Her er klassiske komponister og Odd Nordstoga i skjønn forening med en rekke av Grovens og Kleives egne verker. I går vekslet komposisjonene fra det meditative til det sprelske, noe som ga konserten stor dynamikk.

Kvelden startet neddempet med melodien «Motlys», og det var bare å lukke øynene og nyte. Allerede i neste nummer - en bryllupsdans fra Balkan, var tempoet dratt betraktelig opp. Enkelte ganger var det på kanten til å bli rocka, som da Kleive dro til med en pianomedley etter en times tid. Nydelig samspill mellom jubilantene, ispedd en dose vakker sang fra Gravir Klykken, sørget for en musikalsk opplevelse hentet fra øverste hyllerad.

MORSOMME ANEKDOTER

Mellom stykkene serverte Groven muntre historier fra et langt liv som musiker. Blant annet fikk vi høre om hans nære samarbeid med Halvor J. Sandsdalen fra Seljord, om forholdet til hans store idol og etter hvert læremester, Tommy Reilly, og hans vennskap med Erik Bye. Da han begynte å snakke om Reodor Felgen lød et gledessukk i salen. Det var tydelig at balladen fra Ivo Caprinos dukkefilmklassiker var et stykke flere ønsket et gjenhør med. Og det fikk de - en nydelig versjon som kalte på gode, gamle minner.