I den norske vinlitteraturen hevdes det at begrepet ripasso opprinnelig kommer av ripassare = passere igjen. Visstnok skal dette beskrive det faktiske forhold at en lett valpolicella helles over druerestene fra fremstillingen av recioto eller amarone. Forklaringen har alltid skurret i mine ører. Hvorfor? 1. Den virker basert på nordmenns direkte oversettelse av et språk de har for lite innsikt i. 2. Det fundamentale i ripasso-teknikken er ikke overhellingen, men at man dermed starter en annengangsgjæring.

Jeg tok derfor nylig kontakt med to italienere og bad dem forklare uttrykket. Deres sammenfallende forklaring er like forutsigbar og logisk som den er enkel. Ripassare = gå gjennom igjen. Altså at vinen fermenteres, gjæres to ganger.

Vinen ekstraherer dessuten smakstoffer fra druerestene. Metoden øker fargedybden, aroma- og smakintensiteten, alkoholinnholdet og fylden i vinen. Det blir en slags turboeffekt. Denne turboeffekten skapes i dag også gjennom tre andre beslektede metoder: 1. La druene tørke noe før vinfremstillingen 2. Tilsette tørkede druer eller most fra tørkede druer til en vanlig valpolicella. 3. Blande en vanlig valpo med en amarone.

Dette ble mye filologi. Ad fontes! TA har testet en rekke ripasso-viner. De fire beste finner dere her.

Nr 56000 Secco Bertani Valpolicella Valpantena 2004 kr 170

Cave G.B. Bertani, Veneto, Italia (Bestillingsutvalg)

Rødvin. Druer: 70% corvina, 25% rondinella, 5% molinara. Fatlagret.

Dyp rubinrød. Herlig sødmefull og krydret duft av moreller, skogsbær, valnøttskall og sjokolade. Fyldig kirsebærfruktig og frisk samt rund smak. God konsentrasjon. Lang typeriktig litt bitter ettersmak.

Passer til: Vilt, storfe, lam, modne oster eller nytelse.

Konklusjon: Secco Bertani er den opprinnelige Ripasso, laget siden 1857, altså drøyt hundre år før Masi gjorde den berømt på 1960-tallet. Suveren vin på den fyldige og fruktige siden.

Nr 33604 Bussola Valpolicella Classico Superiore 2003 kr 285,80

Az. Agr. Tommaso Bussola, Veneto, Italia (Porsgrunn og bestillingsutvalg)

Rødvin. Druer: 70% corvina, 20% molinara, 10% rondinella. Fatlagret.

Svært dyp rød. Sublim aroma av sjokolade, trekrydder, mørke kirsebær, svisker og mint. Fyldig, svært konsentrert kirsebærfruktig smak, men med tydelige tanniner. Lang typeriktig litt bitter ettersmak.

Passer til: Vilt, storfe, lam, modne oster eller nytelse.

Konklusjon: En ripasso som koster mer, men som også smaker mer enn de fleste. Meget bra kjøp!

Nr 34687 Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2005 kr 182,50

Zenato, Veneto, Italia (Basisutvalg- samtlige butikker)

Rødvin. Druer: 80% corvina, 15% rondinella, 5% molinara. Fatlagret.

Dyp rød. Pen sødmefull aroma av sjokolade, mørke moreller, lær og sigarkasse. Fyldig smak med ganske syrlig fruktighet. Bra strukturert ettersmak.

Passer til: Storfe, lam, vilt, modne oster eller nytelse.

Konklusjon: Gammel kjenning som holder koken. Meget bra kjøp!

Nr 55064 Palazzo della Torre 2004 kr 174,20

Agr. Allegrini, Veneto, Italia (Bestillingsutvalg)

Rødvin. Druer: 70% corvina, 25% rondinella, 5% sangiovese. Fatlagret.

Svært dyp rød. Litt lukket duft av moreller, svisker, lær og sjokolade fra fatlagringen. Middels fyldig, syrlig og i overkant bitter og tørr smak. Lang bitterpreget ettersmak.

Passer til: Storfe, lam, vilt.

Konklusjon: Palasso della Torre har jeg smakt bedre i andre årganger. Litt for bitter og tørr smak. Vinen virker noe overekstrahert og hardt eiket. Bra kjøp, ikke noe mer.